Het begon met één enkel A4'tje.
Het begon met één enkel A4'tje. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Dick de Boer zoekt De Boeren

OOSTZAAN - Dick de Boer wil het gehele geslacht De Boer zoals dat ooit in Oostzaan is ontstaan in kaart brengen. Dat moet leiden tot een familieboek met namen, relevante gegevens en foto's. En tot een bijeenkomst op 16 mei 2020 voor alle geïnteresseerde De Boeren, waarbij het boek officieel wordt gepresenteerd.

Het is ruim drie jaar geleden heel onschuldig begonnen. Dick de Boer werd gevraagd om tijdens een donateursmiddag van de Stichting Oudheidkamer Oostzaan foto's te maken en kreeg als beloning toegang tot de genealogische pagina op de website. Een mooie ruil, want Dick is geïnteresseerd in de geschiedenis van zijn familie en ging meteen op zoek. Al snel kwam hij zijn eigen naam tegen. Dat was de aanleiding om zo diep mogelijk te gaan graven en een stamboom te bouwen. Dat idee heeft hij laten varen toen bleek hoeveel papier hij nodig zou hebben: drieëndertig meter. Er lopen en liepen immers nogal wat De Boeren in en om Oostzaan rond.

Het leek hem beter om een boek te maken. Met op de linkerpagina's de namen en geboorte- en trouwdata en op de rechterpagina's de bijbehorende foto's. Achterin het boek komen een paar lege pagina's, die men zelf kan invullen. De Boer: "Interessante feiten neem ik ook op. Er is ooit een De Boer geweest die zich na het horen van een mop letterlijk dood heeft gelachen. Een andere De Boer heeft bij een eierhandel gewerkt. Hij heeft op een ei zijn naam en adres geschreven en dat ei is in Duitsland beland. De vrouw die het heeft gevonden schreef hem een brief. Ze zijn uiteindelijk met elkaar getrouwd."

Dick de Boer is zelf een onderzoek gestart, geholpen door naamgenoot Pieter uit Landsmeer die dezelfde interesse heeft. De zoektocht is gestrand bij het jaar 1700. Bijkomend probleem is dat Google vanwege de verscherpte privacyregels niet meer zo makkelijk persoonsgegevens prijsgeeft. Daarom probeert de Oostzaner via een oproep in deze krant in contact te komen met mede-De Boeren of mensen die hem aan bruikbare informatie kunnen helpen. Het gaat hem puur om het Oostzaanse geslacht De Boer. Vast staat namelijk dat in het Oostzaanse ooit de kiem voor een wijdvertakte familie is ontstaan. Maar ook dat er De Boeren rond 1850 vanuit Oostzaan naar Broek op Langedijk zijn verhuisd. Ook daar moeten sporen liggen.

Meehelpen om het plaatje te completeren? Mail gegevens en/of foto's door naar stamboomoostzaan@gmail.com. Of bel Dick de Boer op 075-6841030.

Meer berichten