Wethouder Quakernaat en KPN-directeur Offerhaus bekrachtigen de samenwerking met een handdruk.
Wethouder Quakernaat en KPN-directeur Offerhaus bekrachtigen de samenwerking met een handdruk. ((Foto: Aangeleverd))

Aanleg glasvezel in Landsmeer kan beginnen

LANDSMEER - Met het tekenen van een overeenkomst, een stevige handdruk en het aansnijden van een taart hebben wethouder Richard Quakernaat en Willem Offerhaus, directeur Executive Relations & Strategic projects van KPN, de samenwerking bekrachtigd voor de aanleg van een glasvezelnetwerk in de kern van Landsmeer. De werkzaamheden beginnen in de tweede week van het nieuwe jaar. De eerste oplevering vindt eind februari/begin maart plaats en na een halfjaar moet de de gehele operatie zijn afgerond.

KPN zet in heel Nederland vijfenzestig projecten uit voor het aanleggen van glasvezel en Landsmeer komt als een van de eerste gemeenten aan de beurt. Simpelweg omdat er vanuit het gemeentehuis snel en slagvaardig op het aanbod van KPN is gereageerd. "Glasvezel is de beste manier van digitale ontsluiting," aldus wethouder Quakernaat.

Met de komst van glasvezel in Landsmeer ontstaat veel meer capaciteit dan de huidige koperleidingen. Landsmeer loopt daarmee vooruit op de toekomstige ontwikkelingen. Het gebruik van internet neemt immers alleen maar toe. Denk alleen maar aan de steeds meer uitdijende hoeveelheid data die moet worden verwerkt, de toename van nieuwe apps en de populariteit van games.

Het glasvezelnetwerk krijg een open structuur; naast KPN zullen nog veel meer providers hun diensten kunnen leveren. Het huidige koperwerk blijft in de grond, omdat daar nog veel op draait.

Landsmeer is enthousiast over de komst van het glasvezelnetwerk. Offerhaus: "Tijdens de informatieavonden voor de inwoners hebben we veel positieve reacties ontvangen. Men kijkt naar de voordelen; glasvezel staat voor de inwoners gelijk aan sneller internet. Er zal weinig overlast zijn. 's ochtends gaat de straat open en 's middags gaat die weer dicht. Er komt ook geen elektra bij kijken. Bovendien maakt de veengrond het makkelijker in de grond te graven."

Vragen? Voor maar informatie over de aanleg, planning en voordelen van glasvezel kunnen inwoners elke vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur terecht in het glasvezelinformatie punt aan het Marktplein, naast Van Dijk's Doe het Zelf. Op kpnnetwerk.nl is het mogelijk een postcodecheck te doen en daar kan men zich inschrijven voor updates over glasvezel om op de hoogte te blijven van de werkzaamheden. Ook buiten de dorpskern, in Den Ilp en Purmerland, wordt glasvezel aangelegd. Dat doet Glasvezel Buitenaf naar verwachting medio 2020.

Meer berichten