Politiek Platform Landsmeer

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Landsmeerse gemeenteraadsleden gaan voortaan informeel in gesprek met raadsleden van drie omliggende groene gemeenten. Dit werd vorige week maandag afgesproken tussen dertig raadsleden van landelijke dorpen en via een persbericht bekendgemaakt. Hiermee proberen ze op niet-officiële manier een uitweg te vinden uit de maar moeizaam verlopende fusiegesprekken in de regio.

Bij beoogd fusiepartner Waterland werd afgelopen donderdag de deur richting een fusie met Landsmeer voorlopig dichtgegooid. Landsmeerse CDA-er Eric Knibbe en waarnemend burgemeester Dennis Straat probeerden Waterlandse raadsleden in een bijeenkomst daar nog te verleiden, maar het was tevergeefs. De meerderheid van de Waterlandse gemeenteraad voelt nog niets voor het opgeven van zelfstandigheid. Dit standpunt was geen verrassing, maar ging wel in tegen de mening van het Waterlandse College van Burgemeester en Wethouders. Dat gaf aan dat fuseren met Landsmeer een prima idee zou zijn, maar werd dus vooralsnog teruggefloten door een meerderheid van de Waterlandse gemeenteraadsleden. En dus is het eerder genoemde informele overleg nog de enig overgebleven optie. Het initiatief hiervoor kwam eerder dit jaar vanuit Landsmeer. Daar ging men op zoek naar een manier om met Oostzaanse, Wormerlandse én Waterlandse raadsleden in gesprek te gaan zonder dat het hier en daar vervloekte 'f-woord' hoefde te worden genoemd. De eerste bijeenkomst werd dan ook in Landsmeer gehouden. Als locatie werd niet het gemeentehuis, maar het Dorpshuis gekozen. Al gauw werd duidelijk dat raadsleden uit de andere gemeenten wel ideeën wilden uitwisselen over verschillende gemeenschappelijke onderwerpen, zolang maar niet hoefde te worden gesproken over herstructurering of opgeven van zelfstandigheid.

Via een gezamenlijk opgesteld pamflet is nu afgesproken over welke onderwerpen er verder wordt gepraat: wonen, vervoer, recreëren, landschap, zorg en energie. De raadsleden verwachten op dat vlak de komende jaren langzamerhand steeds meer te gaan afstemmen zonder dat hiervoor één grote gemeente hoeft te worden gevormd. Hoewel dit een uitweg lijkt te zijn uit de moeizame fusiegesprekken, levert het ook een risico op. Nu al zijn er drie stromingen binnen het overleg zichtbaar. De ene groep houdt de gesprekken graag informeel en enigszins achter gesloten deuren, een andere vindt informeel overleg prima maar een samen opgesteld pamflet 'niets toevoegen' en een derde groep wil zoveel mogelijk uitkomsten direct op papier zetten en publiceren. De verschillen in benadering van het overleginitiatief geven maar weer aan hoe moeilijk het is om alle regionale kikkers in de kruiwagen te houden.