Nico en Toos zijn de drijvende krachten achter de Twiskemolenloop.
Nico en Toos zijn de drijvende krachten achter de Twiskemolenloop. ((Foto: Rodi Media/MvS))

'Bekroning voor heel AC Waterland'

LANDSMEER – Nico Hemelaar en Toos Goede, drijvende krachten achter de Twiskemolenloop die vijf keer per jaar door AC Waterland wordt georganiseerd, mogen zich Landsmeerders van het Jaar 2019 noemen. Ze wonnen de jaarlijkse verkiezing van Lokale Omroep Landsmeer na een spannende finale en lieten Cor en Janny Knibbe van Het Kruispunt op het laatste moment achter zich.

We treffen Nico en Toos in de bestuurskamer, waar de trofee met het oog op de te nemen foto alvast op tafel komt te staan. Ze zijn blij met de winst, zien het al een erkenning, al vond Toos het al een hele eer dat ze waren genomineerd, Nico vertelt dat hij de lach na de bekendmaking niet meer van zijn gezicht kreeg. Maar hij maakt wel een voorbehoud: "We doen dit niet met zijn tweeën. Er werken vijfenveertig vrijwilligers aan de Twiskemolenloop mee. Heel AC Waterland wordt met deze prijs bekroond."

Nico Hemelaar was al ledenadministrateur bij de atletiekclub toen hij vijftien jaar geleden de spilfunctie rond de organisatie van de Twiskemolenloop op zich nam. Vijf jaar later voegde Toos Goede zich bij het gezelschap als vrijwilligerscoördinatrice. In de loop der jaren hebben ze het deelnemersveld zien uitdijen van vierhonderd naar zeshonderdzestig lopers. En ze komen van ver – tot Groningen en Enschede aan toe. Soms met complete groepen.

"De Twiskemolenloop is heel populair," benadrukt Nico. "Dankzij de mooie omgeving, ze lopen door Het Twiske, en omdat de deelnemers niet van massale loopevenementen houden, zoals in Egmond. Toch moet het hier ook weer niet te druk gaan worden. Vanwege de start en kleedruimte, maar ook vanwege de smalle paden in het Twiske. Er lopen daar ook recreanten en we willen het gebied niet afzetten. Het moet bovendien een beetje dorps blijven; de erwtensoep van onze kantineman Gerard moet ook blijven. We overwegen daarom om na zeshonderd inschrijvingen een stop in te lassen."

Het plezier zit er bij de twee winnaars nog altijd in. Nico geniet van de samenwerking met zijn ploeg, voor Toos is het een sport om elk jaar weer vijfenveertig vrijwilligers op de been te krijgen. "Dat is wel eens lastig. Bijvoorbeeld als iemand op het laatste moment afbelt. Dan moet ik snel vervanging regelen. Ik benader mensen persoonlijk en speel af en toe in op iemands gemoed. Dan zeg ik bijvoorbeeld: als jij het niet doet, is iemand anders de klos. Dat werkt heel goed.Ik houd van puzzelen en het is leuk werk om de puzzel kloppend te krijgen."

Op zondag 2 februari staat de volgende Twiskemolenloop alweer op het programma. Met enkele honderden lopers, Nico met zijn helicopterview en Toos die een zucht van verlichting laat ontsnappen als er weer vijfenveertig vrijwilligers op hun plek staan. En met Marijke en Marcel Koop die de wieken van hun Twiskemolen laten draaien, nog steeds als dank voor de inzamelactie die ooit in de kantine van AC Waterland is gehouden nadat de molen door een zware storm was getroffen. Ook dat is AC Waterland.

Meer berichten