Henk van Breemen werkt elke dag aan het boek.
Henk van Breemen werkt elke dag aan het boek. ((Foto: Rodi Media/MvS))

Boek Tiny Kuiper over Landsmeer in oorlog wordt voltooid

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER - De in 2018 overleden journaliste Tiny Kuiper was begonnen aan een boek over Landsmeer in oorlogstijd, maar is niet verder gekomen dan het verzamelen van foto's en verhalen. Haar werk wordt voortgezet door Henk van Breemen, secretaris van de Oudheidkundige Vereniging Landsmeer (OVL). Met een niet aflatende energie is hij daar elke dag mee bezig. Het boek moet op 11 april klaar zijn, want dan kan het worden gepresenteerd - en verkocht - tijdens de tentoonstelling die de vereniging aan 75 jaar bevrijding wijdt. Henk: "Ik zet alles op alles."

Henk voert zijn bezoek mee naar boven, naar, zoals hij dat zelf noemt, zijn rommelhok. Een krappe zolderkamer waar hij nu dagelijks uren doorbrengt. Zijn radioprogramma onder de ludieke naam 'Doorkijkblues' neemt hij daar op voor de Lokale Omroep Landsmeer, maar de laatste weken werkt hij vooral aan de vervolmaking van het boek. De klus vordert gestaag. Hij toont op een van de drie grote beeldschermen het voorblad, scrolt pagina voor pagina verder en vertelt wat hij zoal aan informatie en foto's heeft gebruikt.

Gedrevenheid is groot

De gedrevenheid om een fraai boek te produceren en de klus van Tiny af te maken is groot. "Namens de OVL had ik vanaf 2015 veel contact met Tiny," vertelt Henk. "Ze is ziek geworden en overleed. Ik wist dat ze aan een boek was begonnen en daar wilden wij als Oudheidkundige Vereniging iets mee doen. Zeker nu, vanwege 75 jaar bevrijding. Ik heb contact gezocht met haar dochter en daarna met haar oudste zoon, Arjan. Hij vond het een leuk idee. In november vorig jaar kreeg ik de rechten en Arjan stuurde me alle bestanden die Tiny had opgeslagen."

Tiny had al wat eigen verhalen, maar verder waren het vooral foto's en bijdragen van betrokkenen die ze had verzameld. Samen met een enorm aantal foto's uit het archief van de vereniging had Henk van Breemen een enorme input tot zijn beschikking. Maar daarmee had hij nog geen boek.

Mobilisatie, Oorlog en Bevrijding

Van Breemen heeft veel grafische kennis in huis en hij heeft al eerder een boek samengesteld. Bovendien beheerst hij de kunst om een interessant verhaal op papier te zetten. Dat komt nu uitstekend van pas. Het boek, getiteld 'Landsmeer in oorlog; belevenissen tijdens 1939-1946', moet 176 pagina's beslaan en bestaat uit drie hoofdstukken: Mobilisatie, Oorlog en Bevrijding. Hij worstelt alle documentatie door, verifieert zoveel mogelijk feiten, zoekt aanvullende informatie op en beoordeelt welke foto's en stukken hij kan gebruiken. "Ik heb zelfs nog ooggetuigen kunnen spreken, al heb ik ze wel met een lampje moeten zoeken."

Een behoorlijk arbeidsintensieve klus, waar hij met een grote toewijding elke dag mee bezig is. "Echt een geweldige klus, en het eerste exemplaar moet op 11 april tijdens de tentoonstelling die we organiseren worden aangeboden. Als we dat niet halen... Maar ik haal het wel. Ik zet alles op alles."

Voorinschrijven kan al

Inschrijven op het boek, dat € 15,00 gaat kosten, is nu al mogelijk. Dat kan via henkvanbreemen@upcmail.nl nl of www.oudheidkundigevereniginglandsmeer.nl en door het bedrag over te maken op NL55 INGB 0004339877.

Meer berichten