De burgemeester kwam bij het echtpaar op bezoek.
De burgemeester kwam bij het echtpaar op bezoek. ((Foto: Ria de Boer))

Zestig jaar huwelijk dankzij stukkende brommer

LANDSMEER - Dick en Carmen van Veen waren op dinsdag 21 januari zestig jaar getrouwd. De feestelijke dag kreeg een extra tintje met het bezoek van burgemeester Dennis Straat. Namens het gemeentebestuur bracht hij de felicitaties over.

Dick is tachtig, Carmen is zevenenzeventig. Een respectabele leeftijd, maar het is hen niet af te zien. Beiden stralen een onbekommerde jeugdigheid en grote levensvreugde uit. Carmens zus Elly schuift aan en gedrieën praten ze de verslaggever enthousiast bij - het liefst dwars door elkaar - over de afgelopen zestig jaar. De stemming zit er goed in.

Samen op dansles

Beiden houden van het goede leven en doen graag leuke dingen - samen, maar ook alleen. Zo is het altijd geweest. Ze zijn beiden opgegroeid in Amsterdam-Nood en zaten op dansles. Het hoorde vroeger bij je opvoeding. Voor Dick en Carmen was dat mooi meegenomen, want ze hielden van dansen. Maar wel allebei op een andere dansschool. Dat ze elkaar toch hebben ontmoet was te danken aan... de kapotte brommer van Dick.

Vrij dansen in Het Zonnehuis

Los van de reguliere danslessen reed hij daarmee normaal gesproken naar Zaandam om zich daar te vermaken. Maar toen zijn brommer op een naar later zou blijken historische zondag dienst weigerde, zocht hij zijn heil bij het vrij dansen in de Blauwe Zaal van Het Zonnehuis in Tuindorp Oostzaan. Daar was Carmen ook en zo hebben ze elkaar ontmoet.

Knap meisje

Dick vond Carmen een knap meisje en wilde het niet bij die constatering laten. "We gingen met de bus naar huis en Carmen stapte één halte eerder dan ik uit. Ik stapte ook uit en bracht haar naar huis. En daarna liep ik het laatste stuk naar mijn huis. De klik tussen ons zat er meteen in en we spraken al snel met elkaar af. Het heeft zo moeten zijn, Door die stukkende brommer hebben we elkaar ontmoet. Dat was anders nooit gebeurd."

Ook Carmen kan zich die zondag nog goed herinneren. "Ik stapte uit op het Hagedoornplein en Dick liep gewoon mee. Ik vond Dick vlot en hij kon de boel goed vermaken. Langzaam is de liefde gegroeid."

Streepje voor

De wederzijdse families waren al net zo enthousiast. Dick had een streepje voor bij zijn toekomstige schoonvader omdat hij altijd en overal stipt op tijd was. Zo was de vader van Carmen ook en dat schiep een band. Zou Dick om zeven uur 's avonds langskomen, dan liep de vader van Carmen één minuut voor zevenen naar beneden en opende de deur. Dick kwam dan net aanlopen en liep meteen door naar boven. Dick: "Afspraak is afspraak."

Rustig wennen

De trouwdag vond plaats in de hulpsecretarie aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam-Noord en ze trokken in bij de moeder van Carmen. Ze woonden op de bovenverdieping. De twee waren nog jong toen ze aan elkaar verslingerd raakten, maar ze gingen niet overhaast te werk. Dick zat in militaire dienst en kwam alleen in het weekend - en soms om de week - thuis. Zo konden ze rustig wennen aan de nieuwe situatie. Na vijf jaar verhuisden ze naar de Zultestraat in Landsmeer en daar wonen ze nog steeds.

Drie kinderen, zeven kleinkinderen

Carmen en Dick kregen drie kinderen - Marina, Mariano en Dirk - en zeven kleinkinderen. Dick was dertig jaar buschauffeur en heeft veel vrijwilligerswerk gedaan bij Vrij en Blij en speeltuinvereniging Jonge Kracht. Zijn inzet is beloond met de Zilveren Zwaan. Bij beide verenigingen is hij nog steeds actief als vrijwilliger. Bij Vrij en Blij doet hij het onderhoud en bij Jonge Kracht beheert hij de kantine op klaverjasavonden en houdt hij een wakend oog op de kinderen. Carmen was aanvankelijk kapster en werkte daarna in zwembad De Breek.

Ze kijken terug op zestig mooie, actieve jaren. Met vrienden en familie in de directe omgeving waren en zijn Dick en Carmen verzekerd van gezelligheid in en om huis. Dankzij zus Elly, die op de kinderen paste, konden ze regelmatig lekker uitgaan. Veel skivakanties hebben ze achter de rug, maar daar zijn ze mee gestopt. Carmen: "We zijn er altijd zonder kleerscheuren vanaf gekomen, maar we moeten niet overdrijven."

Meer berichten