Marc de Jong
Marc de Jong (Foto; aangeleverd)

Voorlopig geen politiek gevoelige beslissingen in Landsmeer

LANDSMEER - Voorlopig even geen politiek gevoelige beslissingen in Landsmeer. Zolang Landsmeer maar één wethouder heeft in het College, is waarnemend burgemeester Dennis Straat de enige die namens het College beslissingen mag nemen. Landsmeer moet in het College van Burgemeester en Wethouders volgens de wet minimaal twee wethouders hebben en dat is tot zeker begin maart nog niet het geval. En dus stelt Straat een paar lastige onderwerpen even uit.

In de tussentijd gaat de zoektocht naar de tweede wethouder verder. Volgens de selectiecommissie van de gemeenteraad hebben ruim 25 kandidaten zich inmiddels aangemeld. Meer informatie maakt de commissie voorlopig niet bekend, dus het blijft gissen naar de kans op bijvoorbeeld een 'insider' of een wethouder van buiten. Wel wilde commissievoorzitter Anneriek Verhoef kwijt dat er "voldoende mensen bij zitten met juiste competenties".

Geslotenheid opvallend

De geslotenheid van de commissie is opvallend, omdat twee jaar geleden kandidaat-wethouders zich nog in het openbaar moesten presenteren. Met deze procedure-nieuwe stijl is de geheimzinnigheid nog groter dan die bij de zoektocht naar een burgemeester. Die procedure is zó geheim dat 'lekken' uit een selectiecommissie zelfs kan leiden tot een gevangenisstraf of een boete. Desondanks wordt steevast in elk geval de verdeling man/vrouw vermeld en bijvoorbeeld in hoeverre men bestuurlijke ervaring heeft of niet.

Nieuw monumentenbeleid

Een van de uitgestelde politieke onderwerpen is het nieuwe monumentenbeleid. Toen het College nog compleet was, had het al een compleet voorstel gemaakt waarover in de raad kon worden gediscussieerd. Maar dat gaat voorlopig dus niet gebeuren. Het nieuwe monumentenbeleid kan voor sommige huizenbezitters best ingrijpend zijn. De bedoeling is, dat de gemeente in de komende jaren ongeveer 35 beeldbepalende historische panden aanwijst als monument. Deze panden zijn ooit op een inventarisatielijst gezet door de Monumentencommissie van Landsmeer. Eigenaren van een aangewezen gemeentelijk monument moeten accepteren dat ze plotseling in een monument wonen, wat zorgt voor allerlei beperkingen op het gebied van verbouwingen en aanpassingen van het uiterlijk van een pand.

Bezwaar maken mogelijk

Bezwaar maken tegen de aanwijzing zal volgens het voorstel trouwens gewoon mogelijk zijn. De vraag is wel hoe groot de kans is dat het College dan anders beslist, aangezien de raad feitelijk meer monumenten wil. Bewoners krijgen volgens het voorstel trouwens wel enige financiële compensatie voor onderhoud. In het inmiddels uitgestelde raadsvoorstel wordt nog gesproken over ongeveer drieduizend euro voor onderhoud, per jaar. Maar omdat de financiële middelen van de gemeente beperkt zijn, kunnen maar zes aanvragers per jaar zo'n subsidieregeling toegewezen krijgen.

Politiek Platform Landsmeer, Marc de Jong

Meer berichten