Versterking nodig voor Nieuwe Buren

Algemeen
Joke Grevenstuk ontfermt zich al jaren over Nieuwe Buren.
Joke Grevenstuk ontfermt zich al jaren over Nieuwe Buren. (Foto: Johan W. Koopmans)

LANDSMEER - Joke Grevenstuk is de drijvende kracht achter het project Nieuwe Buren. Onder die noemer worden statushouders die zich in Landsmeer vestigen geholpen om hun weg in hun nieuwe omgeving te vinden. Het draait daarbij vooral om taalondersteuning. Diverse vrijwilligers zetten zich hier al voor in, maar versterking is meer dan welkom.

Pakweg acht jaar geleden liepen nieuwe inwoners van Landsmeer, afkomstig uit verre oorden als Syrië, Eritrea of Kongo, nog een beetje verloren in hun nieuwe woonomgeving rond. Vooral het gebrek aan kennis van de Nederlandse taal vormde een obstakel. Maar gelukkig voor hen bleek er in de persoon van Joke Grevenstuk iemand in Landsmeer te wonen die daar oog voor had en een helpende hand wilde bieden.

Hulp dankbaar aanvaard

Het kon bijvoorbeeld zomaar gebeuren dat Joke ergens een gesluierde vrouw zag staan of lopen die wat onzeker overkwam. Meer aansporing had de Landsmeerse dan niet nodig. Ze maakte spontaan contact - vaak met behulp van gebaren - en bood haar hulp aan. De boodschap kwam over en de hulp werd dankbaar aanvaard. En Joke haalde er Landsmeerders bij die ook een bijdrage konden leveren, zoals het regelen van de financiën of verzamelen van huisraad.

'Er ontstond iets'

Joke: "Ik had inmiddels contact met drie uit het buitenland afkomstige vrouwen en die heb ik op een maandagmiddag uitgenodigd. We hebben Memory gespeeld. Dat hoefde ik niet uit te leggen en het was erg leuk. Er ontstond iets. En ik dacht: zo kunnen ze ook elkaars kinderen opvangen. Later liep ik met een Marokkaanse vrouw door de Van Beekstraat. We kwamen twee gesluierde vrouwen met drie kinderen tegen. De Marokkaanse vrouw begon met de twee andere vrouwen, die uit Syrië bleken te komen, in het Arabisch te praten. Ook hier ontstond iets."

Er moest alleen nog structuur in komen

Er was iets in gang gebracht. Er moest alleen nog structuur in komen. "De statushouders waren aangewezen op het vluchtelingenwerk in Zaandam, maar dat liep niet," aldus Joke. "Hulp van de gemeente kregen we niet, dus we moesten er zelf achteraan, Tegelijkertijd werd ik benaderd door Hetty Hartman van de boetiek aan de Dorpsstraat. Zij was met een collega en met eigen middelen ook al bezig om iets voor de statushouders te betekenen. 'Joke,' zei ze, 'Je moet iets doen, want het loopt niet goed'. We zijn toen hulp gaan zoeken."

Project Nieuwe Buren

Het heeft geleid tot een bijeenkomst in Het Kruispunt met elf betrokkenen, onder wie Denise Steijger van Vluchtelingenwerk Zaandam en Rita Postma van NL Plein bibliotheek. Besproken werd hoe de ondersteuning aan statushouders handen en voeten zou kunnen krijgen. Zo is het project Nieuwe Buren ontstaan.

Schot in de roos

Het project kwam direct van de grond en loopt nog steeds. Iedere laatste zondag van de maand komen statushouders samen in Het Kruispunt. Daar drinken ze met elkaar koffie en onderhouden ze zich met elkaar. Joke: "Deze ontmoetingen zijn een schot in de roos. Ieder nieuw gezin wordt direct uitgenodigd en voorgesteld. Ze krijgen ook een lijst met adressen van overige Arabisch sprekende gezinnen. Er worden contacten gelegd, hulp en raad gevraagd en oplossingen bedacht."

Vrijwilligers nodig

Er gebeurt nog meer. Een wezenlijk onderdeel is taalondersteuning. Wil je je weg binnen Landsmeer kunnen vinden, dan is het immers noodzakelijk om de Nederlandse taal te leren. Vooral daarvoor zijn meer vrijwilligers nodig. Joke: "Onze taal leren is heel belangrijk. Nodig statusouders eens uit om contact te maken; vanuit hun kant hebben zij de vrijheid niet om die stap te nemen."

Interesse? Meld je dan aan bij Joke Grevenstuk, gjhgrevenstuk@hetnet.nl of 020-4821181.