Landsmeer is mooie, nieuwe brug rijker

Marc de Jong
Marc de Jong

LANDSMEER - Landsmeer is een mooie nieuwe brug rijker, maar op social media regent het negatieve geluiden. In de Facebookgroep 'Je bent Landsmeerder als…' plaatste Haijo van der Werf een foto van de brug tussen OBS Ds JL de Wagemakerschool en de Herculesweg. Hij schrijft erbij het "jammer" te vinden dat de brug aan beide zijden inmiddels voorzien is van een hekwerk. Volgens de Landsmeerder "heeft de Gemeente Landsmeer de kans laten lopen voor fietsers een veilige route parallel aan de Dorpsstraat te creëren." Hij zegt verder het "onbegrijpelijk" te vinden, omdat volgens hem in het Sportpark "voetgangers ook samen met fietsers het pad delen" en vraagt zich af waarom dat hier niet kon.

Haijo krijgt van verschillende kanten bijval, maar er zijn ook andere geluiden. Zo reageren verschillende mede-Landsmeerders door te zeggen dat fietsers dan maar gewoon even moeten afstappen. Hiermee zou het dan nog steeds een goed alternatief zijn voor de drukke Dorpsstraat.

De gemeente zegt in een officiële reactie op onze vragen hierover: "Bevestiging van een hek op de brug is niet (goed) mogelijk, er is gekozen voor beide zijden omdat men anders de brug oversteekt en aan het eind van de brug mogelijk weer om moet keren. Dat is niet handig voor de bromfietsers." De gemeente geeft ook aan dat de hekken veel ruimer zijn gemaakt dan de hekken die op de oude brug stonden en dat gekozen is voor een hekwerk "met een breedte waar gebruikers met een rolstoel of kinderwagen wél door kunnen." Toch kunnen bakfietsen er niet doorheen en dus zullen ouders met een bakfiets de onveiligere route over het Lint moeten volgen. Ook voor ouders met kinderen voor- of achterop de fiets is het lastig manoeuvreren door de hekken.

De gemeente bevestigt in haar reactie verder dat de hekken geplaatst zijn om ongewenst (brom-) fietsverkeer tegen te gaan. Er zou ooit een hekwerk geplaatst zijn "omdat er door omwonenden overlast ervaren werd." Na de opening van de nieuwe brug hebben er een tijdje geen hekken op de brug gestaan. Het is niet duidelijk in hoeverre er intussen vanuit de omwonenden klachten zijn binnengekomen over overlast.

Naar aanleiding van de hekwerkdiscussie geeft de gemeente aan dat er voor bewoners altijd een mogelijkheid is om met de gemeente te spreken over een veilige fietsroute aan de westzijde van het Lint. Men kan via gemeente@landsmeer.nl een verzoek indienen voor een gesprek met de portefeuillehouder of de gebiedsmanager.

Meer berichten