Dennis Straat complimenteert de Landsmeerders die opstaan om hulp te bieden.
Dennis Straat complimenteert de Landsmeerders die opstaan om hulp te bieden. ((Foto: Ria de Boer))

Dennis Straat: vooral de rust bewaren

LANDSMEER – Het coronavirus houdt Nederland in een stevige wurggreep. Gevoelens van onrust, angst en onzekerheid wriemelen door elkaar. Hoe komen we uit de crisis? En wanneer? Het is het gesprek van de dag. Hoe is de situatie in Landsmeer? En wat doet de gemeente voor de inwoners? Het Kompas vroeg het aan burgemeester Dennis Straat.

Als burgemeester weet je dat je met calamiteiten te maken kunt krijgen. Ook Dennis Straat was zich daarvan bewust toen hij interim-burgemeester van Landsmeer werd. Maar een crisis van deze aard en omvang, dat had hij toch echt niet kunnen bedenken. "Zoiets hebben we nog nooit meegemaakt," zegt hij tijdens een telefonisch interview met het Kompas. "Iedereen is zoekende, iedereen is van slag. Nu is het aan mij om leiding te geven, de rust te bewaren. Ik weet dat ik er moet zijn voor de Landsmeerders."

Geen blauwdruk in een la

Het coronavirus is onverwachts als een ongenode, hoogst vervelende gast binnen komen sluipen. Er ligt in het gemeentehuis van Landsmeer dan ook geen blauwdruk in een la om hierop alert en effectief te kunnen inspelen. "Maar het is ook weer niet zo dat we helemaal niks hebben," stelt Dennis Straat. "We weten dat we bij calamiteiten moeten blijven draaien. Er is een regionaal beleidsteam en we komen met de burgemeesters regelmatig bij elkaar om te overleggen. We trekken één lijn. Zodat we niet allemaal nét even iets anders doen. Wat we bespreken maken we hier in Landsmeer concreet."

Contact opnemen

Zoals Nederland iets verwachtte van premier Rutte, zo kijkt Landsmeer in de richting van Dennis Straat. Die predikt vooral rust. De eerste week van de crisis heeft hij scholen, instellingen en organisaties de kans en ruimte gegeven om de zaken zelf op orde te brengen. De komende week gaat hij met diverse mensen contact opnemen.

Meewerken van cruciaal belang

Dennis Straat benadrukt dat meewerken nu van cruciaal belang is. "Houd je aan de richtlijnen van het RIVM. Bewaar anderhalve meter afstand van elkaar, zorg voor hygiëne. Kinderen kunnen nu even niet naar opa en oma. Ik zie toch ook dat jongeren buiten dicht bij elkaar gaan staan. Let daar alstublieft op."

Glimpje zon

Nederland is in crisis, en dat is ook voor Landsmeer onwerkelijk. Maar tussen de donkere wolken die zich hebben samengepakt schijnt gelukkig ook een glimpje zon. Diverse inwoners staan op om waar nodig hulp te bieden. Het is de burgemeester niet ontgaan en hij heeft er veel waardering voor. "Buren halen boodschappen voor elkaar en er is een actie begonnen voor de voedselbank. Grote complimenten. Wij zijn een gemeenschap die klassiek goed is georganiseerd. Fantastisch allemaal. Maar niet raar dat dat gebeurt in een dorp waar de sociale cohesie groot is. Mijn dank aan iedereen die doorwerkt, aan iedereen die het initiatief neemt om te helpen. Maar vooral wens ik de zieken veel beterschap en sterkte toe."

Meer berichten