Gemeente Landsmeer komt ondernemers tegemoet

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

LANDSMEER - Het college van Landsmeer ondersteunt ondernemers die door de coronacrisis financiële problemen ondervinden. Dat geldt onder meer voor het betalen van de gemeentelijke heffingen.

Ze neemt verschillende lokale maatregelen:

Uitstel van betaling gemeentelijke belastingen, zoals de onroerende zaakbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing, BIZ-heffing en toeristenbelasting. Belastingen Amsterdam voert de gemeentelijke belastingen uit voor gemeente Landsmeer. In overleg met Amsterdam bekijkt het college hoe ondernemers dit uitstel kunnen aanvragen. Dit wordt zo snel mogelijk bekend gemaakt.

Individuele betalingsregelingen met ondernemers. Dit wordt per aanvraag bekeken.

Geen aanmanings- en invorderingstrajecten als een ondernemer achterstand heeft bij het betalen van gemeentelijke heffingen en belastingen. In overleg met Belastingen Amsterdam is dit besloten.

Snellere betaling van facturen van ondernemers; binnen 2 weken in plaats van 30 dagen.

Nog meer maatregelen

Naast deze concrete maatregelen zal een werkgroep kijken of en hoe nog meer ondersteunende maatregelen vanuit de gemeente mogelijk zijn. Wethouder Financiën, Erik Heinrich: ”Door de landelijke maatregelen, zoals het sluiten van eet- en drinkgelegenheden, hebben bedrijven het moeilijk in Landsmeer. We willen hen graag een steuntje in de rug geven en dat kan met een aantal maatregelen. Het uitstellen van betalen van lokale heffingen is zo’n steuntje in de rug. Het gaat om heffingen zoals de onroerend zaakbelasting en de riool- en afvalstoffenheffing. We zijn met de gemeente Amsterdam in overleg hoe we dat het best kunnen regelen.”

Rijksmaatregelen voor ondernemers

Ook het Rijk ook tot een aantal maatregelen besloten. Samen met de gemeenten heeft het Rijk de tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) ingesteld. Daarnaast hebben diverse ministeries regels verruimd, versoepeld of ingesteld. Het gaat om het instellen van de regeling tegemoetkoming loonkosten (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud), de versoepeling van uitstel van betaling belasting en verlaging boetes, de verruiming van de regeling Garantie Ondernemersfinanciering, rentekorting kleine ondernemers op microkredieten Qredits, een tijdelijke borgstelling voor land- en tuinbouwbedrijven en de TOGS-regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19.