Besluit één enkel raadslid namens gemeenteraad

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Eén enkel raadslid heeft onlangs namens de hele gemeenteraad een besluit genomen over een aantal verschillende onderwerpen. GroenLinks-raadslid Jacobien van Boeijen was de gelukkige die namens alle Landsmeerse gemeenteraadsleden officieel in haar eentje mocht stemmen over onderwerpen waar eigenlijk een dag eerder over vergaderd zou worden. Eerder las u op deze plek al dat de Gemeentewet ruimte gaf voor zo’n constructie en de gemeenteraad maakte daar een paar dagen later al gebruik van.

Een ingeplande vergadering op donderdag kon niet doorgaan omdat er geen raadsleden aanwezig waren. Daarop werd een nieuwe vergadering ingepland, die een dag later plaatsvond en waarbij alleen Jacobien van Boeijen namens de raad aanwezig was. Zij was via loting aangewezen om namens de anderen te stemmen. Het ging trouwens in dit geval om zogenaamde “hamerstukken”, waarvan geen enkel raadslid het heel bezwaarlijk vond om college Van Boeijen hierover te laten besluiten.

Inmiddels worden er door de gemeenteraad voorbereidingen getroffen om op een andere manier te kunnen gaan vergaderen. Sowieso komt de gemeenteraad tot 1 juni niet fysiek bij elkaar voor overleg. Er worden wel onderwerpen op de agenda gezet waar uiteindelijk over beslist moet worden, maar er worden alleen maar digitaal meningen uitgewisseld. De politieke partijen mogen om te beginnen over de verschillende onderwerpen via e-mail vragen stellen. Mocht er dan nog behoefte aan zijn, dan kan er vervolgens nog via een videoverbinding met elkaar overlegd worden. Als er dan over een onderwerp overeenstemming is, kan er weer op dezelfde manier besloten worden als onlangs werd gedaan. Lastig wordt het als er onderwerpen zijn waarover men het niet eens is met elkaar. Volgens de huidige wetten moet een gemeenteraad fysiek bij elkaar komen om over onderwerpen te beslissen.

Op dit moment is er wel een noodwet in de maak die gemeenten toestemming zal geven voor digitale vergaderingen waarin ook officiële beslissingen genomen kunnen worden. Maar zolang die wet er nog niet is, kan er in een digitale raadsvergadering nog niet worden gestemd. Er is wel één uitweg; als in zo’n vergadering niemand stemming verlangt over een voorstel, dan wordt dat voorstel volgens de Gemeentewet op dat moment aangenomen.

Voor de komende tijd staan er nog wat onderwerpen op de agenda die wel eens tot wat discussie kunnen leiden. Voorbeelden zijn een potentieel hotel aan de A10 en de evaluatie van het Landsmeerse subsidiebeleid. De vraag is op welke manier de gemeenteraad hier uiteindelijk over zal beslissen.