Pasen juist nu feest van hoop

Algemeen
Herrianne Allewijn verzorgt de diensten in de Stille Week via livestream.
Herrianne Allewijn verzorgt de diensten in de Stille Week via livestream. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - De coronacrisis raakt ook de Protestantse Gemeente Landsmeer. Geen kerkdiensten in Het Kruispunt en dat laat zich vooral rond Pasen voelen. Maar Pasen blijft voor dominee Herrianne Allewijn een feest van hoop. Juist nu. De diensten in de Stille Week zijn via livestream te volgen. "Ik probeer dingen te bedenken om mensen toch samen te brengen."

Twintig jaar is Herrianne Allewijn aan de Protestantse Gemeente Landsmeer verbonden en ook zij heeft een dergelijke crisis nog niet eerder meegemaakt. En nee, in tegenstelling tot wat andere, strengere geloofsgemeenschappen willen doen geloven hebben we volgens haar niet te maken met een straf van God. Vinden we dan wel een antwoord op deze ellende in de Bijbel? Nee, ook niet.

Door de woestijn

Maar de Bijbel biedt met al zijn wijsheid wel houvast aan de hand van verhalen. Herrianne put daaruit om in te haken op de actualiteit en om haar gemeenschap hoop te geven in deze zware tijden. Uit Exodus bijvoorbeeld, het tweede boek van de Bijbel. Het beschrijft hoe de Israëlieten door God worden verlost van de slavernij in Egypte en door Mozes naar het Beloofde land worden geleid. Vrijheid is hier het thema, en uitgerekend dat ontbreekt nu. "Maar na de crisis zijn we er nog niet," waarschuwt Herrianne. "De Israëlieten moesten ook eerst nog door de woestijn."

Livestream

De actualiteit. Dat is ook gebruik maken van moderne communicatiemiddelen. Livestream bijvoorbeeld, De PGN biedt dat al twee jaar aan mensen die niet naar de kerk kunnen komen en daarmee heeft Herrianne een mooi alternatief in handen om ook de diensten in de Stille Week in de huiskamers te brengen.

"De eerste keer vond ik het heel raar," aldus Herrianne. "Maar ik ben er nu aan gewend. Ik weet ook dat mensen de diensten thuis volgen, wat blijkt uit de reacties die ik daarna via de mail krijg. Onze organist speelt mee en ik zing liederen voor. Onder andere een bestaand lied met andere coupletten, die over de coronacrisis gaan."

Diettrich Bonhoeffer

De Stille Week is begonnen met zijn vespers. Overmorgen, Witte Donderdag, staat de dienst in het teken van Diettrich Bonhoeffer. Bonhoeffer was een Duitse theoloog die, na anderhalf jaar gevangenschap, op 9 april 1945, werd terechtgesteld in concentratiekamp Flössenburg. Als Duitse predikant die zich afzette tegen het naziregime van Adolf Hitler werd hij een voorbeeld voor velen. Vooral werd hij geprezen om zijn moed.

Omdat dit alles 75 jaar geleden is gebeurd stonden er al landelijke herdenkingen op het programma. Dat gaat gewoon door, zij het in een andere vorm. "Ik draag gedichten voor, die als een rode draad door de dienst lopen. Ik hoop dat mensen thuis brood klaarzetten om dit samen te delen. Op Goede Vrijdag houd ik een lezing en is wordt muziek uit de Matthäus Passion gedraaid; mijn dochter maakt deel uit van het Utrechtse orkest Ars Musica en van hun optreden is een stukje te horen.

In de Paasnacht is er een opname te zien van het binnenbrengen van de paaskaars. "Ik verzoek de mensen om dan een kaars aan te steken en deze voor het raam te zetten."