Zoeken sociale huurwoning gaat veranderen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Sociale huurwoningen zijn schaars. Veel mensen moeten heel lang wachten op een woning. Momenteel wordt er alleen gekeken naar de inschrijftijd. Zonder urgentieverklaring lukt het niet om sneller een woning te krijgen. Om hier verandering in te brengen gaat er een nieuw verdeelsysteem komen.

Vijftien gemeenten en veertien corporaties in de regio’s Amstelland-Meerlanden, Amsterdam en Zaanstreek-Waterland werken hierin samen. Ook Landsmeer. De verandering is nodig om huishoudens met een dringende verhuiswens meer kans te geven op een woning. Het voorstel houdt beter rekening met de woningzoekende die hard een woning nodig heeft maar niet in aanmerking komt voor een urgentie. Wethouder Erik Heinrich is blij met het nieuwe systeem: “Het is mooi om te zien dat we met zoveel verschillende partijen tot een voorstel voor de verdeling van de sociale huurwoningen zijn gekomen. Woningen zijn schaars, ook in Landsmeer, en op deze manier dragen we er zorg voor dat de sociale huurwoningen terechtkomen bij de mensen die de woning het hardst nodig hebben.”

Wat gaat er veranderen?

Er komt een nieuw puntensysteem waarbij naast inschrijftijd ook het actief zoeken en specifieke omstandigheden een rol gaan spelen. Daarmee willen gemeenten en corporaties recht doen aan woningzoekenden die een extra steun in de rug nodig hebben.

Hester van Buren, voorzitter van de Raad van Bestuur van Rochdale zegt hierover: "Het gaat mij er om dat de regionale woningmarkt open wordt gezet voor de mensen die echt een woning nodig hebben en dat het aanbod niet alleen maar gaat naar degene die simpelweg het langst in de rij staat."

Het voorstel bekijken

Het beleidsvoorstel en alle stukken die daarbij horen zijn te vinden op de website www.socialehuurwoningzoeken.nl. Ook kunt u terecht bij de publieksbalie van het gemeentehuis. In verband met corona dient hiervoor wel van te voren een afspraak gemaakt te worden (telefoon 020-4877111).

Inspraak

Van dinsdag 2 juni tot en met dinsdag 28 juli 2020 kunnen alle inwoners van Landsmeer een schriftelijke reactie geven op het voorstel. Dat kan door deze af te geven bij het gemeentehuis, Raadhuisstraat 1, of door een reactie per post te sturen aan Gemeente Landsmeer, Postbus 1, 1120 AA Landsmeer. Uiteraard kunt u ook een mail sturen naar gemeente@landsmeer.nl.

Eind 2020 wordt door de vijftien gemeenteraden een besluit genomen over het voorstel.