Speeltuin Jonge Kracht in zomervakantie open

Algemeen
Louck Borman is, net als ooit zijn vader, nauw bij de speeltuin betrokken.
Louck Borman is, net als ooit zijn vader, nauw bij de speeltuin betrokken. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

LANDSMEER - Goed nieuws voor de leden van Jonge Kracht. Anders dan voorheen is de speeltuin in de zomervakantie open. Vanaf 1 juli kunnen de kinderen er van maandag tot en met zaterdag van twee tot vijf uur terecht. Wel zoekt het bestuur nog enkele vrijwilligers om in die periode toezicht te houden. Veiligheid vóór alles.

Waarnemend voorzitter Louck Borman leidt de journalist van het Kompas rond over het speelterrein. De zon schijnt deze dag ongenadig fel en misschien is het daarom niet zo druk. Maar er zijn dagen dat er zomaar honderd kinderen op de been zijn. Uit Landsmeer zelf, maar ook uit Oostzaan, Amsterdam-Noord en Purmerend. Zijn daar dan geen speeltuinen?

'Ouderwetse' speeltuin

Ja, die zijn er, maar toch trekt Jonge Kracht veel publiek uit de omliggende gemeenten. "Vanwege de sfeer," legt Borman uit. "Dat horen we vaak terug. Het is een 'ouderwetse' speeltuin en de prijzen zijn laag. Consumpties kosten dertig cent en voor bier en wijn betaal je één euro vijftig. Dat is mogelijk vanwege de opbrengsten van de bar, als de dart- en kaartclub daar gebruik van maken, en de kinderfeestjes."

Eerste speeltuin van Landsmeer

Een laagdrempelige speeltuin is Jonge Kracht al vijfenzestig jaar. Bij gebrek aan vertier is de vereniging mede door de vader van Borman - letterlijk in de huiskamer - opgericht. Het was de eerste speeltuin in Landsmeer en de toeloop was direct groot. Zo is het altijd gebleven. Het terrein is bovendien omheind en er is altijd toezicht. 

Per 1 juni weer open

Vanwege de coronacrisis was de speeltuin wekenlang hermetisch gesloten. Maar per 1 juni ging het hek weer van het slot. De kinderen kunnen er tot 1 juli op de maandag, woensdag en vrijdag tussen twee en vijf uur terecht. En daarna van maandag tot en met zaterdag. Louck Borman: "Normaal zijn we dicht, maar omdat veel mensen niet op vakantie gaan is de speeltuin in de zomermaanden open. Maar er moet wel toezicht zijn. Er hebben zich al tien jonge moeders gemeld. Met nog tien vrijwilligers erbij kunnen er wisseldiensten worden gedraaid."

Geïnteresseerd? Meld je bij de speeltuin of stuur een mail naar Louck Borman (justlouck@chello.nl).