Moeilijke keuzes

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Het leven van Landsmeerse raadsleden is er de afgelopen weken even niet makkelijker op geworden. Zo ligt het proces rondom de zelfstandigheid van Landsmeer zo ongeveer op zijn gat en krijgt de gemeente de begroting niet meer rond. Als er niks verandert, maakt de gemeente volgend jaar 850.000 euro verlies. Raadsleden moeten daarom de komende tijd moeilijke keuzes maken.

Vorige week donderdag besprak de gemeenteraad met wethouder Mandy Elfferich allereerst het proces rondom de bestuurlijke toekomst. In opdracht van de gemeenteraad zijn er door het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) in het afgelopen jaar gesprekken gevoerd met de gemeente Waterland over een mogelijke fusie. Uiteindelijk besloot die gemeente eerder dit jaar zelfstandig te willen blijven. Daarom kon B&W niet verder en werd dus vorige week de gemeenteraad weer om zijn mening gevraagd. In die vergadering noemde het CDA het gebeuren net de ‘processie van Echternach’, een religieuze tocht door de gelijknamige woonplaats waarbij deelnemers steeds 3 stappen vooruit zetten en vervolgens 2 stappen terug.

Fractievoorzitter Eric Knibbe zei er achteraf ‘niet gerust op te zijn’ dat er nog dit jaar beweging in de zaak komt. Ook VVD-voorvrouw Anneriek Verhoef zag het wat dat betreft somber in en schatte de kans op ‘minder dan 50 procent’ in. Ze gaf wel aan te geloven dat B&W zijn best gaat doen, ‘maar of het gaat lukken?’. GroenLinks-fractievoorzitter Jacobien van Boeijen concludeerde na de vergadering een doorbraak dit jaar ook niet gauw te zien gebeuren. Als het aan GroenLinks ligt, gaat Landsmeer ‘niet pappen en nathouden maar samen met Landsmeerders keuzes maken die het verschil maken’, doelend op fuseren met een andere gemeente. Dit zou Landsmeer volgens Van Boeijen sterker moeten maken. André La Fontaine van Positief Landsmeer heeft er een hard hoofd in en denkt dat het niet gaat lukken ‘als het aan de raad ligt’. Hij is al jaren voorstander van een referendum, want inwoners van Landsmeer ‘zitten niet op het pluche’, is zijn stellige overtuiging.

Aanstaande donderdag gaat de gemeenteraad voor het eerst in gesprek met wethouder Erik Heinrich over de financiën in de komende jaren. Daarbij zal Heinrich de raad voorleggen dat er harde keuzes gemaakt moeten worden om verliezen van 850.000 tot 1,27 miljoen euro te voorkomen. Naar verwachting zal de raad vervolgens op 25 juni besluiten dat er pas na de zomer echt knopen doorgehakt gaan worden. Meer hierover in het Politiek Platform Landsmeer van 30 juni.