Groot onderhoud IJdoornlaan in Landsmeer

Algemeen
De situatie in beeld.
De situatie in beeld. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Tussen 13 juli en 10 augustus wordt de IJdoornlaan vanaf het Zuideinde tot aan de gemeente Amsterdam vervangen. Het is de belangrijkste verkeersader van Landsmeer. Daarom zullen de werkzaamheden een grote impact hebben op de inwoners en ondernemers van Landsmeer en ook op doorgaand verkeer vanuit de omgeving. 

Om de hinder voor Landsmeerders en anderen zoveel mogelijk te beperken, vinden deze werkzaamheden in de zomervakantie plaats. Daarnaast wordt er 24 uur per dag gewerkt om de periode zo kort mogelijk te houden. 

Vooral in de periode van 31 juli tot en met 10 augustus is de overlast groot, omdat dit samenvalt met het groot onderhoud van de A10 Noord buitenring richting Zaanstad/Coentunnel. Niet ideaal, maar daarna zijn de inwoners wel in één keer van alle overlast af. 

'Duur van de overlast zo kort mogelijk'

Wethouder Erik Heinrich (Financiën, Economie, Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Wonen): “Deze weg móet echt worden vervangen. Daar kunnen we niet omheen. We kunnen er helaas ook niet omheen dat de werkzaamheden ondanks deze rustige periode veel hinder zullen opleveren, zoals geluidsoverlast, extra reistijd, opstoppingen en omleidingen. Wat we wél zoveel mogelijk hebben gedaan is om de duur van de overlast zo kort mogelijk te houden. Dat doen we door 24 uur pers dag door te werken én het laten samenvallen met de groot onder houd van de A10 Noord buitenring richting Zaanstad/Coentunnel door Rijkswaterstaat. Daarmee ontlasten we onze inwoners van een lange of meerdere overlast periodes en de daarmee gepaarde ergernis. Helaas kunnen we het niet leuker dan het is, maar wel korter. Ik hoop dat onze inwoners en ondernemers daar begrip voor hebben”.

Onderhoud in twee fases

De werkzaamheden aan de IJdoornlaan zijn opgedeeld in twee fases: FASE I (13 tot 31 juli 2020): het gedeelte kruispunt A10 op-/afrit tot aan het gemeentebord Landsmeer van Amsterdam, voor het A10 viaduct en langs het tankstation; FASE II (31 juli tot 10 augustus 2020): het gedeelte Zuideinde tot en met het kruispunt A10 op-/afrit ( A10 Noord buitenring richting Zaanstad/Coentunnel is eveneens dicht).

Met name in fase 2 is er grote overlast, omdat zowel de A10 oprit niet te bereiken is als de IJdoornlaan naar Amsterdam. Hiervoor zijn twee omleidingen aangegeven. Ook het vrachtverkeer en fietsers zullen omgeleid worden.

Omleidingen

Tijdens fase 2 wordt het verkeer van en naar Landsmeer omgeleid, via de Haal ( Noord- West) en de Van Beekstraat ( Oost-Zuid ). Deze fase 2 wordt kort en intensief uitgevoerd; er wordt 24 uur per dag gewerkt. In de week van 31 juli tot en met 1 augustus zijn de camera’s naar Purmerend en die op de Haal worden niet uitgelezen. Het benzinestation aan de IJdoornlaan is gesloten vanaf 20 juli tot einde werkzaamheden.

Het vrachtverkeer naar Amsterdam wordt in fase 2 doorgeleid via de bus sluis van het Zuideinde. Het busverkeer kan gewoon via de bussluis blijven rijden en rijden in principe haar gewone diensten.

Fietsers

Ook fietsers hebben overlast. Het is niet verantwoord om én bus én vrachtverkeer, samen met fietsers door de sluis te laten rijden. Fietsers van en naar Amsterdam worden omgeleid via het Pieter Weerspad en Amsterdamse pad.

Inwoners kunnen vragen stellen over het geplande werk via: IJdoornlaan@boskalis.com. LET OP: dit mailadres geldt alléén voor het werk aan de IJdoornlaan. Ook staat Boskalis op 26 juni op de markt van Landsmeer om vragen van inwoners te beantwoorden. Op de website van de gemeente Landsmeer staat ook alle beschikbare informatie.

Meer informatie over de werkzaamheden van Rijkswaterstaat aan A10 Noord is te vinden op de projectpagina van groot onderhoud A10 Noord. Ook kunnen weggebruikers en inwoners voor meer informatie bellen met de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat: 0800-8002 (gratis).