Henk en Dieuw Muije 70 jaar getrouwd

Algemeen
Burgemeester Dennis Straat kwam langs om - op gepaste afstand - de felicitaties over te brengen.
Burgemeester Dennis Straat kwam langs om - op gepaste afstand - de felicitaties over te brengen. (Foto: Ria de Boer)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER - Een mijlpaal met een rand van briljant: Henk en Dieuw Muije zijn zeventig jaar getrouwd. Het is vanmiddag conform de RIVM-richtlijnen in bescheiden kring bij de Jonkerhof gevierd. Burgemeester Dennis Straat kwam langs om namens het gemeentebestuur de felicitaties over te brengen.

De coronacrisis vraagt om improviseren en dat is gisteren goed gelukt. Het mini-feestje vond, in overleg met de betrokkenen, plaats op het grasveldje naast de Jonkerhof. Met behulp van hekken werd het handhaven van de verplichte afstand in goede banen geleid. Henk (92) en Dieuw (91) wonen hier sinds 25 november vorig jaar met volledige verzorging; daarvóór hebben ze lang in Purmerend gewoond.

Maar het is allemaal begonnen in Den Helder. Henk en Dieuw troffen elkaar op bruiloften en dansfeestjes. Er is meer dan een klik ontstaan en het heeft geleid tot een huwelijk. Dat is wel een beetje in de hand gewerkt door de werkgever van Henk, Albert Heijn. Henk wilde een eigen vestiging runnen, maar dan was het de regel dat hij getrouwd moest zijn. Het zal de plannen van het stel niet hebben doorkruist. Later is Henk met Dieuw naar Purmerend verhuisd omdat hij daar aan de Padjedijk een klein filiaal in beheer kreeg.

Het gezinsleven stond voor een groot deel in het teken van sport. Zoon Klaas: "Mijn vader is dertig jaar secretaris van Purmersteijn geweest en is daar erelid. Hij is daarnaast tachtig jaar lid van HRC in Den Helder. Ook daarvoor is hij gehuldigd. Mijn vader is een man die weet wat hij wil en en daarvoor staat. Dat zag je terug in zijn werk maar ook als consul van Purmersteijn. Vond hij dat een veld te slecht was om op te voetballen, dan keurde hij het af en bleef daar achter staan. Niet iedereen was daar altijd even blij mee. Mijn moeder is een lieve, zachtaardige vrouw. Ze stond altijd klaar om te helpen. Zij was huisvrouw en hielp mijn vader in de winkel. Ook heeft ze tien jaar tussen de middag de schoolopvang gedaan."

Naast Klaas heeft het echtpaar twee dochters, vier kleinkinderen en drie achterkleinkinderen.