'We hebben ongelooflijk veel steun gehad'

Algemeen
Thomas Bonsen bij de ingang van De Keern. De deur staat weer wijd open.
Thomas Bonsen bij de ingang van De Keern. De deur staat weer wijd open. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

LANDSMEER - Het RIVM heeft de voet voor een deel van het rempedaal gehaald. De coronaregels zijn versoepeld en in De Keern en Jonkerhof zwaaien de deuren weer open. Zorgmanager Thomas Bonsen (32) haalt opgelucht adem. Hoe kijkt hij op de afgelopen bizarre maanden terug? Het Kompas vroeg het hem.

Als zorgmanager moet je kunnen inspelen op onverwachte situaties. Toch zal Thomas Bonsen zich flink achter de oren hebben gekrabd toen het coronavirus om de hoek kwam kijken en wild om zich heen sloeg. Geen blauwdruk met als titel 'Wat te doen bij het uitbreken van een corinavirus?' in een bureaula, geen ervaringen met een crisis van een dergelijke omvang en geen idee wat hem, zijn bewoners en medewerkers boven het hoofd hing.

De positiviteit erin houden

Thomas: "Wat komt er op ons af? Dat was de vraag. In Nederland dachten we eerst nog dat de crisis ons bespaard zou blijven. Maar zo was het niet. De volgende stap voor mij was: iedereen binnen De Keern en Jonkerhof informeren en de positiviteit erin houden. En vooral hopen dat het virus hier niet binnen zou komen. Maar dat gebeurde wel."

In de Jonkerhof sloeg het noodlot toe. Eén bewoner werd getroffen door het virus en heeft het niet overleefd. En daarna nog een. "Dat doet echt iets met je," vertelt Thomas. "Je voelt je machteloos. Het virus wint en je kunt niets. De impact was des te groter omdat we hier met vijftien mensen zitten. Het is één familie, je hebt een band met elkaar. We hebben een waardig afscheid georganiseerd, maar niet zoals we zouden willen. Knuffels uitdelen kon bijvoorbeeld niet. Na afloop hebben we veel ruimte gemaakt om over onze gevoelens te kunnen praten."

Meer dan ooit op scherp

Het drama dat de Jonkerhof heeft getroffen heeft het personeel aldaar én in De Keern meer dan ooit op scherp gezet. Elk kuchje was genoeg om alle alarmsignalen te laten loeien. De hoogste staat van paraatheid, aldus Thomas Bonsen. En hoe mooi is het dan dat de Landsmeerse samenleving hier oog voor heeft en in actie komt. "We hebben ongelooflijk veel steun van de families gehad," zegt Thomas. "Leuke attenties, hapjes. Aan eten geen gebrek. Op Facebook is veel gedeeld en op die manier konden we alles toch volgen. Lokale ondernemers deden mee, zoals viswinkel Molenaar, en drie zangers hebben op het plein opgetreden. Veel kindertekeningen hebben we ontvangen. Ik had hier niet op gerekend, maar het heeft ons ook niet verbaasd. Het past bij dit dorp."

Maximaal twee bezoekers op de kamer

De regels zijn inmiddels versoepeld. Er is onbeperkt bezoek mogelijk, maar wel met maximaal twee bezoekers op de kamer, eerst aanbellen en niet naar de gemeenschappelijke ruimte. De anderhalve meter afstand blijft van kracht en Thomas Bonsen doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de bezoekers. "Het blijft spannend om de balans te bewaren; ik snap dat je even iemands hand wilt vastpakken. We gaan het allemaal niet checken, kunnen niet controleren wat er achter de deur gebeurt. Maar binnen De Keern en Jonkerhof gaat de vlag uit. Het is bijna weer zoals het was. Toch blijft het verdrietig dat we twee mensen hebben verloren. Dat zijn er twee te veel."