Gemeente Landsmeer: pompen of verzuipen

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong ((Foto: Aangeleverd))

LANDSMEER - Het wordt pompen of verzuipen voor de gemeente Landsmeer, de komende jaren. Er moet financieel flink gesneden worden om te voorkomen dat de provincie ingrijpt. Als een gemeente het huishoudboekje niet op orde krijgt, kan deze onder toezicht worden gesteld. Dat kan inhouden dat de provincie bepaalt waarop bezuinigd gaat worden. Met alle gevolgen van dien. Om die ellende te voorkomen, heeft het College van Burgemeester en Wethouders (B&W) een aantal ingrepen voorgesteld. De gemeenteraad moet hier in november over beslissen.

Dat de gemeente financiële zorgen heeft is niet nieuw, maar de problemen worden steeds groter. Zo wordt er elk jaar meer geld uitgegeven aan Jeugdzorg, terwijl de landelijke overheid hier veel lagere bedragen voor overmaakt aan de gemeenten. Bovendien wordt verwacht dat de gemeente Landsmeer vanaf 2022 jaarlijks tot een half miljoen euro minder vanuit Den Haag zal ontvangen. Met wat er nu bekend is, zal Landsmeer in elk geval volgend jaar 800 duizend euro moeten besparen en het jaar erop zelfs ruim 1,2 miljoen.

Alternatieven

Aan het begin van de zomer had de gemeenteraad al aangegeven onder andere niet te willen bezuinigen op subsidies voor verenigingen en culturele instellingen. Ook het stopzetten van papierinzameling wilde men niet, net zomin als het weer invoeren van hondenbelasting. Dus moest B&W op zoek naar alternatieven.

Gemeentehuis korter open

Een van de ideeën is het korter openhouden van het gemeentehuis voor het bespreken van bouwzaken en het aanvragen van paspoorten en dergelijke. Het College hoopt dat inwoners veel meer digitaal gaan regelen, maar de vraag is hoe realistisch dat is. In Landsmeer is ruim 20% ouder dan 65 jaar en die leeftijdscategorie loopt digitaal gemiddeld nog flink achter op de jongere generaties.

Kunstgrasvelden

De vervanging van kunstgrasvelden bij SC Purmerland en IVV zou volgens het College deels door de verenigingen zelf betaald kunnen worden. De velden zijn in 2009 aangelegd en vervanging is inmiddels broodnodig. In een rekenvoorbeeld voorziet B&W dat de jaarlijkse contributie per lid met ongeveer € 83,00 euro omhoog zou moeten bij een vereniging met 400 leden.

Verhoging OZB

Een ander opvallend plan is het verhogen van de onroerendezaakbelasting, oftewel de OZB. Het College stelt voor de totale OZB-inkomsten ieder jaar met 100.000 euro te verhogen; een stijging van 4% per jaar.

De gemeenteraad gaat donderdag voor het eerst over de ideeën van B&W praten en beslist op 5 november definitief waarop bezuinigd moet worden. Hoe dan ook, Landsmeerders zullen het zeker in hun portemonnee gaan merken.