IVN Twiske viert de natuur

Algemeen
Zo vier je de natuur.
Zo vier je de natuur. ((Foto: Aangeleverd))

OOSTZAAN/LANDSMEER - Afgelopen weekend was het Fête de la Nature. Een uit Frankrijk overgewaaid feest om de natuur te vieren. IVN is daarbij aangesloten. Vooral in de coronatijd hebben mensen ervaren hoe goed de natuur kan doen, hoe fijn het is even te ontspannen in de natuur. Ondanks stikstofdebatten en biodiversiteitsverlies is het goed om te vieren wat er wél is! IVN Twiske heeft het weekend gebruikt om mensen te laten weten dat zij langzaamaan een deel van haar natuuractiviteiten weer opstart. Alle activiteiten zaten zonder reclame te maken al vol.

Op zaterdag 5 september ging de werkgroep Ratteneiland weer aan het werk om onderhoud te doen op het natuurterreintje in het sportpark in Landsmeer. Dat was wel nodig na het warme, soms vochtige, groeizame weer van de afgelopen periode. Het natuurpad is nu weer goed begaanbaar.

Speuren naar bijen

Op zondag 6 september waren de Twiskespeurders druk aan het speuren naar bijen, wespen, hommels en zweefvliegen. Ze hoefden niet ver te speuren, want imker Jelle had een observatiekast vol met honingbijen (werksters en darren) mee. En natuurlijk veel honing en bijenwas. Daar kwamen behoorlijk wat wespen op af.

Limonadewespen

De 6- tot 11-jarigen leerden meteen waarom deze irritante zoemers limonadewespen worden genoemd. Het hele zomerseizoen voeren de werksters de larfjes in het wespennest met onder andere vlees van muggen en andere insecten. Als dank krijgen zij de zoete uitwerpselen van de larfjes te eten. Daar halen ze hun energie uit.

Maar vanaf eind augustus komen er geen eitjes meer uit in het wespennest. Dus zijn er ook geen larfjes die hun zoete uitwerpselen achterlaten. De werksters moeten daarom buiten het wespennest op zoek naar zoetigheid om hun energie uit te halen. Wat is er dan makkelijker om bij de mens op limonade, ijsjes en andere zoetigheid af te komen?

IVN Twiske is dus weer gestart. Meer natuur vieren? Kijk op www.ivntwiske.nl.

Speuren naar bijen in de observatiekast.