Juridische stappen tegen OSVO niet uitgesloten

Algemeen
Mandy Elfferich:
Mandy Elfferich: "Ik was meteen gealarmeerd." ((Foto: Rodi Media/MvS))

door Marcel van Stigt

LANDSMEER - Het ‘eigen-kinderen-eerst-plan’ van OSVO houdt de gemoederen flink bezig. Al 3.450 ouders uit de randgemeenten hebben een petitie digitaal ondertekend die aanstaande maandag aan de Amsterdamse wethouder Moorman wordt aangeboden. Mandy Elfferich, wethouder Onderwijs van Landsmeer, kan zich evenmin in het voorstel vinden. Samen met haar collega-wethouders uit Oostzaan en Waterland zet ze zich in om het van tafel te krijgen. Juridische stappen sluit ze niet uit.

Contact met OSVO, het overkoepelende orgaan van de Amsterdamse scholen, heeft ze niet gehad, maar het weinig opwekkende nieuws bereikte Mandy Elfferich langs indirecte weg. “Ik was meteen gealarmeerd en heb contact opgenomen met de wethouders van Oostzaan en Waterland. We zijn tot actie overgegaan en hebben gezamenlijk een brief naar wethouder Moorman gestuurd. We willen snel met haar in gesprek. Los daarvan is er een brief naar OSVO gegaan. Daarmee hebben we steviger ingezet. We hebben juridische maatregelen aangekondigd als ze zich aan het het plan houdt.”

Regiofunctie

Mandy Elfferich voelt zich in de rug gesteund door een kort geding, dat de Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam in 2010 tegen de gemeente Amsterdam en een aantal middelbare scholen heeft aangespannen. Ook toen draaide het om een lotingssysteem waarbij Amsterdamse kinderen voorrang kregen boven kinderen buiten de hoofdstad. De rechter veegde het systeem van tafel en wees er nadrukkelijk op dat scholen in Amsterdam een regiofunctie hebben. Voor de Landsmeerse wethouder gaat dit ook nu op.

‘Geen kans op toelating’

Toch houdt ze er ernstig rekening mee dat OSVO het plan doorzet. Met pijnlijke consequenties voor kinderen en hun ouders uit de randgemeenten. “Dit treft meer dan duizend kinderen uit Landsmeer, Oostzaan en Waterland. In Landsmeer zitten nu honderdzeventien kinderen in groep 8. Als het scenario doorgaat, hebben zij geen kans op toelating op een populaire school.”