'Het sociaal-emotioneel welbevinden van de leerlingen staat onder druk'

Algemeen
Inge van der Schee, eigenaar en trainer van De Dappere Draak,
Inge van der Schee, eigenaar en trainer van De Dappere Draak, ((Foto: Aangeleverd))

REGIO - In de week van 21 tot en met 25 september is het de Week tegen Pesten. Kinderpraktijk De Dappere Draak in Landsmeer vraagt aandacht voor dit onderwerp. Inge van der Schee: “De coronaperiode kan een enorme impact op de groepsdynamiek in de klas hebben en een voedingsbodem voor pesten zijn.”

“De eerste weken van dit schooljaar zijn belangrijker dan ooit tevoren”, legt Inge van der Schee, eigenaar en trainer van De Dappere Draak, uit. “Een van de oorzaken is het coronavirus en de daarbij gepaard gaande veranderingen en onzekerheden. Niet alleen de manier van lesgeven, ook het sociaal-emotioneel welbevinden van leerlingen en het contact met elkaar in de groep heeft onder druk gestaan. En dat kan echt een serieuze voedingsbodem voor pestgedrag zijn.”

Gratis workshops

De Dappere Draak biedt daarom dit jaar in de Week tegen Pesten gratis workshops aan op basisscholen in Landsmeer, Amsterdam-Noord, en omstreken. Op die manier krijgen de kinderen de kans een goede start te maken en kan de groepsdynamiek op tijd hersteld worden.

“Veel leerlingen zijn in aanraking gekomen met spanningen, angsten, zorgen, ziekte, verlies en rouw binnen en buiten het gezin. Al die zaken hebben invloed op de groepsdynamiek. Daarom is het dit jaar extra belangrijk om aandacht te geven aan de sfeer in de groep, aan pesten en buitensluiten”, aldus Van der Schee. “De impact van een sociaal onveilig schoolklimaat en pesten is groot, en kan heel veel schade en trauma teweegbrengen. Met mijn workshop gaan we aan de slag met vragen als: hoe wil je als groep met elkaar omgaan? Welke rollen zijn er in klas? En wat kunnen we met elkaar afspreken om pesten tegen te gaan?”

Met pesten aan de slag

Het afgelopen jaar heeft De Dappere Draak een spel ontwikkeld waarmee leerlingen op een leuke, actieve en positieve manier met het onderwerp pesten aan de slag kunnen. “Aan de hand van doe-, denk- en weet-vragen maken we alle aspecten rond het thema bespreekbaar. Het is supermooi om te zien welke oplossingen en ideeën kinderen hebben. Het spel zet ze echt aan tot denken en als ze tot een inzicht komen is dat zo mooi om te zien.”

‘Een pester wil ook gewoon aardig zijn

Niet alleen in de Week tegen Pesten is Van der Schee bezig met pesten. “Ik geef het hele jaar door trainingen aan kinderen van de basisschoolleeftijd, waarin ze leren dat pesten meer over de pester zegt dan over hen. Dat het goed is om voor jezelf op te komen omdat je je daar sterker door voelt. Dat het fijn is om iets weerbaarder te zijn en dat het helpt als je positieve gedachten hebt. Maar ik train ook kinderen die neigen naar pestgedrag: wat is er met hem of haar aan de hand dat-ie dat doet? Een pester wil liever ook gewoon aardig doen en zijn, maar weet soms niet meer hoe dat moet.”

Sta Sterk Methodiek

De trainingen die De Dappere Draak aan kinderen geeft zijn gebaseerd op de Sta Sterk Methodiek van Stichting Omgaan met Pesten. De stichting is naast een opleidingsinstituut ook een kennis- en expertisecentrum op het gebied van pesten en sociale veiligheid. De Sta Sterk Training is opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies en de richtlijn Pesten van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid.

Kritisch naar veiligheidsgevoel kijken

Van der Schee hoopt dat de Week tegen Pesten door scholen wordt aangegrepen om eens kritisch naar het veiligheidsgevoel van hun leerlingen te kijken. Het blijft een feit dat 1 op de 10 kinderen gepest wordt. Ook ouders wil Van der Schee op het hart drukken iets te doen als ze zien dat hun pest of gepest wordt. “Je faalt echt niet als ouder als je toegeeft dat je kind hulp nodig heeft. Kinderen leren op school wél hoe ze moeten lezen en rekenen, maar hoe ze met lastige situaties om kunnen gaan, of hoe ze voor zichzelf op moeten komen, leren ze gek genoeg niet.”

Meer info: www.dedapperedraak.nl.