Dennis Kreetz wil record AC Waterland op de 100 kilometer hardlopen breken

Algemeen
Dennis Kreetz tijdens een eerdere ultra-loop in de Ardennen.
Dennis Kreetz tijdens een eerdere ultra-loop in de Ardennen. (((Foto: Aangeleverd)))

OOSTZAAN/LANDSMEER - Voor de meeste hardlopers is een marathon (42,2 kilometer) de ultieme hardloopafstand, die jaren van hard trainen vergt. Maar Dennis Kreetz uit Oostzaan draait zijn hand niet om voor een marathon. Sterker nog, begin mei liep hij er vier in vier opeenvolgende dagen. Nu staat hem een nóg zwaardere opdracht te wachten. Dennis wil het clubrecord van Atletiekclub Waterland (Landsmeer) op de 100 kilometer gaan verbreken.

Dennis: “Onze club bestaat in 2020 zeventig jaar. In dat kader wil ik graag iets speciaals doen, en dat wordt deze recordpoging. Ik loop tien rondes van elk tien kilometer door Het Twiske. De afstand is geijkt, anders zou het niet als officieel record gelden.”

Zware kluif

Het huidige record is scherp en wordt niet zomaar gebroken. “Het staat nu op 10 uur en 53 seconden. Dat is dus gemiddeld net boven de tien kilometer per uur. Op zo’n enorme afstand als 100 kilometer is dat echt rap. Ik zal er een zware kluif aan hebben maar dat is dan ook de uitdaging voor me.”

Dennis Kreetz’ recordpoging vindt plaats op zaterdag 26 september. Hij wordt begeleid door een fietser met proviand aan boord, en clubgenoten die stukken meelopen. 

Het hoofd koel

“Hun ondersteuning heb ik hard nodig. Vooral na de zestig kilometer zal het zwaar worden, zeker mentaal. Ik heb ruime ervaring in het ultra-lopen maar dit wordt de eerste keer dat er ook een tijdsdruk is. Ik zal dan ook vaak op mijn horloge kijken maar toch het hoofd koel moeten houden. Het plan is wat sneller te starten dan de benodigde 10 kilometer per uur en een beetje, zodat ik op het laatst wat ruimte heb voor de onvermijdelijke terugval.”

Dennis is klaar voor de 26e: “Ik heb heel wat eenzame uurtjes in dit ultra-avontuur gestoken. De vorm is nu top, en ook in m’n hoofd zit het goed. Ik sta straks met vertrouwen en vol energie aan de start. Dus laat maar komen, die 100 kilometer!”