Landsmeerders gaan bezuinigingen in hun portemonnee voelen

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Liever niet, maar er valt niet aan te ontkomen: de financiële malaise waarin de gemeente Landsmeer verkeert moet deels worden opgelost door de lasten voor de burgers te verzwaren. Zij kunnen zich opmaken voor een verhoging van de OZB, de tarieven voor een omgevingsvergunning, het grafrecht en de afvalstoffenheffing. Er moet bovendien worden gekort in subsidies en de toeristenbelasting gaat omhoog. Ook snijdt de gemeente in de eigen kosten en de gemeenteraad moet door diverse ambities een streep halen. Dat zijn de voorgestelde maatregelen om tot een sluitende meerjarenbegroting 2021-2024 te komen.

Wethouder Erik Heinrich somde deze noodgrepen afgelopen donderdag in het gemeentehuis op. Alle seinen staan volgens hem op rood. Al eerder heeft het college noodzakelijke maatregelen aan de gemeenteraad voorgelegd, maar deze blijken niet toereikend genoeg. Er zal nog dieper moeten worden gesneden.

Wind flink tegen

De gemeente Landsmeer heeft de wind flink tegen. De jaarrekening 2019 toonde al een fiks tekort, de reguliere overheidssubsidie valt lager uit en dan komt er ook nog eens een kostbare coronacrisis overheen. Het financiële gat is alleen met harde ingrepen te dichten.

“We gaan een stringent begrotingsbeleid voeren”, aldus Heinrich. “Financiële tegenvallers moeten we binnen de eigen begroting oplossen. Dan halen we het tekort van een andere post vandaan. Meevallers compenseren we niet. Die stoppen we in de algemene reserve om daar bijvoorbeeld jeugdzorg van te betalen. Op jeugdzorg wordt steeds vaker een beroep gedaan. Daarmee hebben we er een zware post bij.”

Pijn in hun portemonnee

 Aan een lastenverzwaring voor de burgers valt niet te ontkomen. Die gaan onherroepelijk pijn in hun portemonnee voelen. De OZB moet omhoog, meer dan aanvankelijk was voorgesteld. Verhoogd worden daarnaast de tarieven voor een omgevingsvergunning, de toeristenbelasting, het grafrecht en de afvalstoffenheffing. Dit laatste is ingegeven door de recente lange rijen bij de gemeentewerf. Verenigingen worden evenmin gespaard. Er komen minder subsidies beschikbaar.”

Snijden in eigen kosten

Heinrich: “De maatregelen hebben niet alleen consequenties voor de burgers. We gaan snijden in onze eigen kosten en stellen het raadsprogramma bij. Verschillende ambities gaan de ijskast in, totdat er betere tijden komen. Ingrijpen is noodzakelijk. Nu controleert de provincie ons nog achteraf. Maar we willen voorkomen dat we onze begrotingsvoorstellen eerst bij de provincie moeten indienen voordat ze naar de gemeenteraad gaan.”

De raad spreekt in november over de gehele meerjarenbegroting 2021-2024. Op 22 oktober is er een Beeld- en Oordeelsvormende sessie in de gemeenteraad. Op 5 november 2020 besluit de gemeenteraad over de meerjarenbegroting 2021-2024.