GGD zet in op gezond opgroeien in Landsmeer

Algemeen
Projectleider Annelijn de Ligt (links) en pedagogisch adviseur Ella Groot zijn nauw bij het project betrokken.
Projectleider Annelijn de Ligt (links) en pedagogisch adviseur Ella Groot zijn nauw bij het project betrokken. ((Foto: Rodi Media/MvS))

LANDSMEER – Gezond Opgroeien is een redelijk nieuw regionaal project van GGD Zaanstreek-Waterland. Het richt zich op een gezonde omgeving voor alle kinderen. Extra aandacht is er om kinderen van twee tot achttien jaar die last ervaren van overgewicht te begeleiden naar een gezonde leefstijl. Het hele gezin wordt daarbij betrokken. Landsmeer haakt nu ook aan. Pedagogisch adviseur en centraal zorgverlener Ella Groot zit klaar om gezinnen uit deze gemeente van dienst te zijn.

Dat juist de afdeling Zaanstreek-Waterland van de GGD waarde hecht aan het stimuleren van een gezonde leefstijl berust niet op toeval. We hebben het hier volgens projectleider Annelijn de Ligt namelijk over een van de vijf ‘zwaarste’ regio’s van Nederland. Onderzoek heeft dat uitgewezen. En ook in Landsmeer blijkt niet iedereen er een gezonde leefstijl op na te houden.

Liever voor een beeldscherm

Veel gaat in deze gemeente goed, zo is het ook wel weer. Zo volgen scholen en kinderopvang een gezond voedingsbeleid en zijn veel jonge Landsmeerders lid van een sportvereniging. Maar veel kan ook beter. Uitgerekend in Landsmeer wonen de kinderen die het minst buitenspelen en liever voor een beeldscherm zitten. Dat werkt overtollige pondjes in de hand.

Gezonde leefstijl

De GGD neemt dit serieus en zet in op een gezonde leefstijl. In Zaanstad heeft JOGG allerlei activiteiten georganiseerd om drinkwater normaal te maken in plaats van limonade, frisdrank of vruchtensap. Daar zijn successen mee geboekt. Voor kinderen met overgewicht bleek meer nodig te zijn. Daarom werd in Zaanstad de aanpak Kind naar gezonder gewicht gestart. Gezond opgroeien vloeit daaruit voort. Naast Landsmeer doen nog vier gemeentes uit de regio hieraan mee.

In Landsmeer zoomt de GGD nu ook in op overgewicht en obesitas. Een landelijk probleem, dat ook op lokaal niveau speelt. Met steun van de gemeente Landsmeer wordt dit project mogelijk gemaakt.

Geen belerend vingertje, maar een positieve benadering

Overgewicht hoeft helemaal geen probleem te zijn. Maar als je kind er last van heeft en zeker als de gezondheid in het geding is, is het zaak om het tij te keren. De GGD doet dat niet door met een belerend vingertje te zwaaien en de ouders te veroordelen, maar met een positieve benadering.

Begeleiding en ondersteuning

Ella Groot: “Hulpverleners staan vaak boven hun cliënten, wij staan naast hen. De professionals zijn immers de ouders zelf. Zij kennen alleen niet altijd de wegen. Wij wel en wij zorgen voor begeleiding en ondersteuning. Het gezin staat bij ons op één. We sluiten aan op hun wensen en verwachtingen. We beginnen met een intakegesprek. Daarin breng ik in kaart waar het probleem zit. Wat speelt er in het gezin? Er kunnen verschillende oorzaken zijn: ongezonde voeding, onvoldoende slaap, stress door bijvoorbeeld een echtscheiding, maar ook geldproblemen. In Landsmeer leven immers honderddertig kinderen in armoede. Tijdens het gesprek zoek ik een ingang. Daar borduur ik dan op voort. Als ik hoor dat een gezin elke maandag broccoli eet, juich ik dat eerst toe. En dan stel ik voor om ook op woensdag broccoli te eten. Maar misschien moet er eerst een ander probleem worden opgelost.”

Zodra Ella weet waar het knelpunt zit, maakt ze in overleg met het gezin een plan. Daarbij schakelt ze eventueel andere specialisten of instanties in. Zelf blijft ze als een helikopter boven het traject hangen. Ze bewaakt de voortgang en zorgt voor afstemming als er meerdere hulpverleners meedoen.

Haar lievelingsjurk paste weer

Dat het project goed uitpakt is al gebleken. Zoals bij een 11-jarig meisje uit Volendam dat door haar overgewicht niet meer in haar lievelingsjurk paste. Ella: “We hebben doelen opgesteld die voor haar belangrijk waren. Hoofddoel was dat zij die jurk weer aan zou kunnen. Ik heb haar gevraagd wat ze leuk vindt. Dat bleek dansen te zijn. Maar ze durfde niet naar dansles. Ik ben met haar meegegaan en stond te hiphoppen tussen de andere kinderen. Het meisje kwam met hen in contact en werd lid van het hiphopteam. Toen ging ze alleen. En die jurk past nu weer.”

Geïnteresseerd? Gezinnen kunnen zichzelf aanmelden, maar dat mag ook via bijvoorbeeld een huisarts, kinderarts of consultatiebureau. Stuur een e-mail naar centralezorgverlener@ggdzw.nl of bel met projectleider Annelijn de Ligt: 06-11650090.