Geïnspireerd door Gandhi

Algemeen
Na producten voor de voedselbank zamelt Nathalie nu cadeautjes in.
Na producten voor de voedselbank zamelt Nathalie nu cadeautjes in. (((Foto: Rodi Media/MvS)))

door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Na een succesvolle inzamelactie voor de Voedselbank Zaanstreek aan de voet van de coronacrisis is Nathalie Hagenstein een nieuw project gestart: sinterklaas- en kerstcadeautjes inzamelen voor kinderen van ouders die op deze voedselbank zijn aangewezen. De donaties stromen al binnen.

Toen de coronacrisis in maart uitbrak en Nederland in een ijzeren wurggreep kwam te zitten aarzelde Nathalie geen seconde. Ook zij zat noodgedwongen thuis en ze besloot zichzelf verdienstelijk te maken voor mensen in haar woonomgeving die het niet zo breed hebben en nog dieper in hun portemonnee werden getroffen. Ze zamelde spullen in voor de Voedselbank Zaanstreek. Heel Landsmeer en Oostzaan kwam in beweging, supermarkten en bedrijven haakten aan en het leverde tientallen tot de rand gevulde kratten en veel donaties op.

Inzameling sinterklaas- en kerstcadeautjes

Hier laat Nathalie het niet bij. Ze zet zich nu vrijwillig voor deze voedselbank in om berichten op de social media te posten en loopt nu warm om van de jaarlijkse actie van de voedselbank een succes te maken: Sinterklaas- en kerstcadeautjes inzamelen voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar van ouders die aan de voedselbank zijn verbonden – een aantal dat toeneemt, want het venijnige virus laat zich nog niet uitroeien en blijft flinke klappen uitdelen.

Slechts een kop chocolademelk

Van huis uit is de Landsmeerse zeer gedreven om mensen te helpen die het minder hebben, zeker kinderen mogen wat haar betreft niets te kort komen. “Mijn vader komt uit een arm gezin,” vertelt ze. “Met Sinterklaas kreeg hij slechts een kop chocolademelk. Mijn opa had een dubbele baan en ook mijn oma deed alles wat mogelijk was. Ik kan wel huilen als ik daaraan denk, heb het nooit losgelaten.”

Wisselende reacties in het land

De coronacrisis geeft haar extra motivatie om zich verdienstelijk te maken. Niet alleen omdat veel mensen het nu financieel zwaar hebben, maar ook vanwege de wisselende reacties in het land. Nathalie: “Eerst stond alles in het teken van ‘samen’, toen kwamen de protesten, de wrijving tussen links en rechts, maar nu Sinterklaas en Kerstmis naderen zie ik toch ook weer wat positiviteit. Ik pak het ‘samen’ weer op. En laat me inspireren door een citaat van Mahatma Gandhi: ‘Be the change you want to see in the world’. Het is mijn lijfspreuk. We kunnen goed klagen. Maar ga zelf wat doen aan verandering.”

Doe mee

Meedoen? Neem contact op via nathalie173@hotmail.com. Al het nieuwe speelgoed – geen afdankertjes – is welkom. Denk aan puzzels, knutselspullen, klei, dino’s, auto’s en boeken voor kinderen van 0 tot en met 12 jaar. Mensen mogen aanbellen en het bij Nathalie voor de deur zetten. Een bijdrage overmaken mag ook. Dan koopt Nathalie er zelf cadeaus van. Ze brengt de cadeaus naar de voedselbank en die geeft ze bij het uitdeelpunt samen met de voedingsmiddelen weg aan de gezinnen die hiervoor in aanmerking komen.