Politieke behendigheid hard nodig

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong ((Foto: Aangeleverd))

LANDSMEER - De politieke partijen hadden allerlei alternatieven bedacht, maar de begroting van de gemeente Landsmeer is gewoon ongewijzigd vastgesteld. Wel scoorden Lokaal Landsmeer, GroenLinks en D66 nog een paar kleine succesjes met zogenaamde moties, die het College van Burgemeester en Wethouders moet uitvoeren.

De eerste motie moet de gemeente tienduizenden euro’s opleveren, doordat de gemeente actief aan de slag moet met het innen van toeristenbelasting. Volgens Lokaal Landsmeer is het voor uitbaters van ‘overnachtingsplaatsen’ in Landsmeer nu bijna onmogelijk om toeristenbelasting af te dragen en dat moet vanaf 2021 veranderen. 

Alleen vegetarisch eten

De tweede motie, van GroenLinks en D66, roept de gemeente onder andere op om voortaan in principe alleen vegetarisch eten aan te bieden, wanneer er catering wordt ingezet. Landsmeer is hiermee niet de eerste gemeente waar vegetarisch eten de standaard wordt. Vorig jaar september nam ook de gemeenteraad van Amsterdam dit besluit.

Om de tafel met Amsterdam én Purmerend

Met die laatste gemeente én Purmerend moet het College als het aan de PvdA ligt heel snel om tafel om een fusie met een van hen af te spreken. Een motie om dit voor elkaar te krijgen, werd door de hele raad behalve Positief Landsmeer weggestemd. Ook vijf andere moties en vier wijzigingsvoorstellen haalden het niet of werden door de indieners ingetrokken. 

Het tekent de huidige onmacht van de gemeenteraad om gezamenlijk tot belangrijke keuzes te komen. Volgens een aantal raadsleden tekent zich een steeds sterkere scheuring af in de coalitie, waar alleen de PvdA destijds niet aan wilde meedoen.

‘Onbegrijpelijke’ moties

Verschillende partijen verwijten elkaar inmiddels van alles. Zo wordt D66 in de wandelgangen al ‘Dedain66’ genoemd, vanwege de houding van fractieleden richting hun collega-raadsleden. Ook GroenLinks kan het in de ogen van verschillende raadsleden niet meer goed doen. Die partij wordt verweten met ‘onbegrijpelijke’ moties te komen en uitspraken te doen als ‘Dan moet je maar verhuizen, als je de ozb niet kunt betalen.’ Partijen als VVD en CDA worden beschuldigd van ‘slaafsheid’ aan de landelijke politiek, terwijl de PvdA ‘te makkelijk’ oppositie zou voeren.

Voor alternatieven geen meerderheid

Zolang er voor alternatieven geen meerderheid te vinden is, zal het College in de tussentijd in elk geval goede zaken kunnen doen wanneer het nieuwe bezuinigingen erdoor wil krijgen. Wethouder Erik Heinrich heeft zijn plannen er dit jaar op die manier knap door gekregen en zijn politieke behendigheid, net als die van collega-wethouder Mandy Elfferich, zal de komende jaren hard nodig zijn om de gemeente financieel gezond te houden.