Top 5 duurzame cadeautips

Algemeen
Een klusjesman.
Een klusjesman. (Foto: Pixabay)

LANDSMEER - Tweedehands speelgoed, een proefles karate, een massage, een klusser .Stuk voor stuk voorbeelden van milieubewuste cadeaus. Met de Top 5 tips voor duurzame presentjes zet Milieu Centraal in op een groen cadeauseizoen.

Tip 1: Koop tweedehands

Tweedehands is een prima eerste keus. Ga eens op zoek naar tweedehands speelgoed. Dat is milieubewuster en goedkoper. Online of in de kringloop vind je de mooiste speelgoedschatten, zo goed als nieuw servies, tuingereedschap, spelletjes in perfecte staat en veel boeken. Handig om ‘tweedehands’ op je verlanglijstje te zetten. Zodat meer mensen de kringloop als cadeauwinkel gaan zien.

Tip 2: Geef een uitje cadeau

Gooi eens een ervaring door de schoorsteen. De meeste mensen beleven meer plezier aan een ervaring dan aan een fysiek cadeau. Denk eens aan een concert, een theaterbezoek of etentje. Door corona kunnen sommige uitjes nu misschien niet plaatsvinden, maar geef dan iets voor volgend jaar, om op te verheugen.

Tip 3: Koop verstandig online

De coronacrisis heeft het online winkelen enorm aangejaagd. Bij iedere online aankoop kun je op een paar dingen letten om het milieu een plezier te doen. Bestel je aankopen bij één aanbieder. Dat scheelt kilometers. Voorkom een retourzending door goed te kijken naar foto’s, reviews, specificaties en vergelijkingen. Laat pakketten tenslotte bij een afhaalpunt bezorgen en ga er lopend heen of met de fiets.

Tip 4: Schenk een passend presentje

20% van de Nederlanders gooit weleens een ongewenst cadeau weg. Bij 7 op de 10 kinderen gebeurt het weleens dat een cadeau ongebruikt in de kast verdwijnt. Zorg dus voor een passend cadeau. Veel mensen waarderen het enorm als je de moeite doet iets te geven dat echt aansluit bij de interesse van de ontvanger.

Tip 5: Overweeg een klusjesman

Repareer eens iets voor iemand: een geliefd kledingstuk, antieke klok of apparaat. Pak het mooi in en maak van oud weer nieuw. Heeft iemand nog achterstallig schilderwerk of moet dat tuinhuisje er nou eindelijk eens komen? Doe dan een klusjesman cadeau.

Milieu Centraal is een praktische gids voor iedere duurzame stap in het dagelijks leven: van afval scheiden tot zonnepanelen kopen. Alle tips en adviezen zijn gebaseerd op onderzoek, vaak wetenschappelijk. Een externe wetenschappelijke adviesraad is onderdeel van de kwaliteitsborging. Milieu Centraal bereikt via haar websites en sociale media dagelijks 15.000 tot 20.000 consumenten, van groene beginner tot ervaren verduurzamer. Milieu Centraal werkt samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheid en media.