De eeuwige twijfel van Robert Vorstman

Algemeen
Robert aan het werk in zijn tuin.
Robert aan het werk in zijn tuin. (Foto: Haijo van der Werf)

door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Wat doe je als kunstenaar in coronatijden? Als musea en expositieruiten de deuren dicht of slechts op een kier houden? Robert Vorstman heeft een oplossing gevonden om zijn werk toch te kunnen tonen. Samen met vijf medekunstenaars exposeert hij tot eind december in The Art Popup in Amsterdam (Weteringschans 173).

Robert Vorstman is naar eigen zeggen ‘nooit ergens goed in geweest’, wat alles te maken had met zijn dyslexie, totdat hij ontdekte dat hij wel degelijk ergens talent voor bleek te hebben. “Tijdens een schoolles schilderde ik een adelaar. Ik was heel lang bezig met de kop en toen kwam de docent erbij. Hij deed het voor, op een impressionistische manier, en ineens begreep ik het. Vanaf die dag kon ik schilderen.”

‘Vage dingetjes’

Het muntje viel, maar toch heeft de 45-jarige Landsmeerder er niet direct werk van gemaakt. Hij volgde een studie op de Kunstacademie Maastricht maar liep stuk op de ‘vage dingetjes’ die hij moest maken. Hij is letterlijk gevlucht. Hij zocht het achtereenvolgens in een studie economie en op een bestaan op het water, eerst als matroos, later als schipper. Een mooi bestaan, maar de schilderlust begon weer te kriebelen. ”Toen ik 27 was, ben ik het gaan proberen. Ik wilde iets doen waar ik goed in ben.”

Gewaardeerd in kunstkringen

Dat was en is schilderen en met vaste bodem onder zijn voeten kreeg zijn bestaan als kunstenaar echt vorm. Zijn werk viel op en werd in kunstkringen gewaardeerd. Dat heeft geleid tot een uitnodiging van de niet bepaald kinderachtige Galerie Mokum om zijn werk te exposeren. Daarnaast mocht hij zijn schilderijen op beurzen ophangen.

Constant twijfel

De naam van Robert Vorstman is gevestigd. Daarvan getuigen reviews als ‘Met weinig verf veel zeggen’, ‘Schraal geschilderd’ en ‘Een snapshot uit de werkelijkheid’. Maar… zeker van zijn zaak is hij zelf allerminst. Er is constant de twijfel of het allemaal wel goed is wat hij aflevert. Maar die onzekerheid werpt bij hem geen blokkades op. “Zekerheid maak je star”, stelt hij. Je moet juist onzeker zijn. Dat geeft rust, dan blijf je constant in beweging. Ik rommel maar wat aan.”

De onzekerheid brengt met zich mee dat hij niet al te veel moeite doet om zijn werk aan de man te brengen. Hij timmert promotioneel nauwelijks aan de weg. Maar dat lijkt ook niet nodig te zijn. Gevraagd wordt hij evengoed wel.

Veelzijdig genoeg

Toch treft de coronacrisis ook hem. Was hij net bezig met een opdracht om feestelijke partijen op het doek vast te leggen, moest hij daarmee stoppen omdat bijeenkomsten nu uit den boze zijn. Geen onoverkomelijk probleem echter. Hij is veelzijdig genoeg om naadloos over te stappen op het vereeuwigen van landschappen.

Hoe hij dat doet, is nu te zien in The Art Popup aan de Weteringschans 173 in Amsterdam. Daar exposeert Robert Vorstman met nog vijf kunstenaars tot eind december op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. De schilderijen zijn te koop. Maar houd wel rekening met een bedrukt gezicht van de maker. “Soms ben ik zo gehecht aan een schilderij dat ik het moeilijk vindt om het te verkopen. Dan denk ik: ach shit, wil hij díe.”