Gaat La Fontaine voor 40 jaar in de raad?

Algemeen
Marc de Jong.
Marc de Jong. (Foto: aangeleverd)

Een Landsmeers raadslid is in een landelijke top 10 terechtgekomen. Het gaat om André La Fontaine, die volgens ‘Overheid in Noord-Holland’ op 1 januari 2021 30 jaar in de gemeenteraad actief is. In de lijst van langstzittende raadsleden neemt hij, met zijn huidige 29 jaar en 11 maanden, samen met 2 anderen plek 10 in. Het langstzittende raadslid van Nederland is Rinze Visser, fractievoorzitter van de anti-kapitalistische partij NCPN in gemeente De Friese Meren. Hij zit inmiddels 50 jaar in de gemeenteraad.

André La Fontaine begon officieel in 1991 in de gemeenteraad, maar was daarvoor al flink politiek actief. In 1986 deed hij met zijn partij Lijst-Fontaine een gooi naar een zetel in de gemeenteraad, maar met ongeveer 182 stemmen redde hij het niet. Pas in januari 1991, toen er verkiezingen waren gehouden vanwege een gemeentelijke herindeling, kwam hij in de gemeenteraad terecht. De huidige fractievoorzitter van Positief Landsmeer haalde regelmatig de kranten met eigenzinnige ideeën en initiatieven. Zo verzocht hij het College van Burgemeester en Wethouders in 1986 om een eigen hoekje naast het gemeentehuis, een zogenaamde speakerscorner. Om daar naar eigen zeggen ‘op zaterdagen en wanneer zich daarvoor momenten (aan-) gelegen laten, te spreken in het openbaar, staande op een zeepkist’. Dit hoekje zou vlakbij het gemeentehuis geplaatst moeten worden, maar is er nooit gekomen.

Acht burgemeesters

In zijn tijd als gemeenteraadslid heeft La Fontaine acht burgemeesters aan zich voorbij zien komen. Volgend jaar komt daar een negende bij, wanneer waarnemend burgemeester Straat wordt vervangen. La Fontaine heeft in al die jaren in totaal 5 partijnamen versleten. Ook indrukwekkend is het aantal afsplitsingen en onenigheden onder zijn leiding. Het meest recente voorbeeld is de breuk met gemeenteraadslid Monique Hop. Zij begon in 2018 met La Fontaine als raadslid voor Positief Landsmeer, maar haakte na een paar maanden al af en ging op eigen titel verder.

Ondanks zijn grote aantal dienstjaren in de gemeenteraad, lijkt André La Fontaine nooit echt noemenswaardige successen geboekt te hebben. Desgevraagd kunnen raadsleden in elk geval weinig voorbeelden opnoemen van belangrijke onderwerpen waar La Fontaine zijn stempel op gedrukt heeft. Toch gaat er binnenkort een langgekoesterde wens van hem in vervulling. Als alles meezit, staat er in 2022 namelijk een horecatent in de Breek, met het terras dat hij al zo lang wilde hebben. Zou dat dan voor hem het moment worden om afscheid te nemen van de politiek? Of gaat hij voor 40 jaar raadslidmaatschap?