Gemeenteraadsverkiezingen

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong ((Foto: Aangeleverd))

LANDSMEER - De partijen die volgend jaar aan de gemeenteraadsverkiezingen willen meedoen, moeten binnenkort al aan de bak. Eerst voeren sommige ook landelijk actieve partijen nog campagne voor de Tweede Kamer-verkiezingen, maar daarna moet er echt worden gewerkt richting de verkiezingen van 2022.

Ruwweg moeten er dit jaar twee dingen gebeuren. Allereerst moet er een kandidatenlijst worden samengesteld. Daarnaast moet er een verkiezingsprogramma gemaakt worden. Dit geldt trouwens vooral voor lokale afdelingen van landelijke partijen. Zij moeten zich over het algemeen houden aan interne deadlines die de landelijke partijen opleggen. De in Landsmeer opgerichte partijen hebben eigenlijk maar één echte deadline: op 31 januari 2022 moet een definitieve kandidatenlijst worden ingeleverd bij het Landsmeerse centraal stembureau. Maar over het algemeen zullen aan het eind van dit jaar alle partijen wel weten met wie ze de gemeenteraadsverkiezingen ingaan.

Verkiezingsprogramma

In sommige partijen wordt de lijsttrekker al in de eerste helft van het jaar bepaald, waarna in de tweede helft de rest van de kandidatenlijst wordt vastgesteld. In de tussentijd wordt het verkiezingsprogramma geschreven en tegen het eind van het jaar door de leden van de betreffende partij definitief gemaakt.

Intern gedoe

Het vaststellen van een kandidatenlijst voor gemeenteraadsverkiezingen en vooral ook het kiezen van een lijsttrekker levert regelmatig intern gedoe op in politieke partijen. Zo krijgen zittende wethouders bijvoorbeeld nog weleens te horen dat de partij ze eigenlijk niet meer terug wil zien als wethouderskandidaat. 

Tijdelijk aangetrokken

Maar ook fractievoorzitters kunnen door hun partij verrast worden met de mededeling dat men het liefst een ander aan het roer van de partij ziet. Voor de huidige wethouder Erik Heinrich geldt dat hij tijdelijk is aangetrokken als wethouder, dus zal hij in principe dan ook niet meer terugkeren in een volgend college. Ook komt hij niet op de kandidatenlijst van de Landsmeerse VVD, de partij waar hij landelijk toe behoort. 

Van de andere wethouder, D66’er Mandy Elfferich, zal ongetwijfeld in de loop van dit jaar duidelijk worden of zij doorgaat of niet. Tot de vorige verkiezingen in 2018 was zij als advocate voornamelijk bezig met faillissementszaken.

Flinke klus

Voorlopig is het in elk geval nog maar de vraag hoe de landelijke verkiezingen er in Landsmeer uit gaan zien. Als er op 16 maart al daadwerkelijk gestemd mag gaan worden, zal het nog een flinke klus worden om de verkiezingen coronaproof te laten verlopen. Op de achtergrond worden de voorbereidingen al getroffen en vrijwilligers voor de stembureaus worden via een campagne al geworven.