Winterzorg in volière Wijkpark

Algemeen
De volièrevogels maken het goed.
De volièrevogels maken het goed. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Het is een echte Hollandse winter en mensen en dieren wapenen zich tegen de kou. Maar hoe zit het met de bewoners van de volière van het Wijkpark? Die maken het goed. De vrijwilligersgroep houdt de vogels en kippen goed in de gaten en besteden zeker in deze koude dagen extra zorg aan hen.

Het zijn oorspronkelijk tropische vogels, maar toch zijn ze winterhard. Dat betekent dat ze goed kunnen overwinteren als het vriest. Daar hebben ze wel wat hulp bij nodig.

De volière is van twee kanten dicht gemaakt. Daardoor blaast er geen wind doorheen. Alle vogels kunnen ook binnen in hun nachthok verblijven. Daar bevinden zich veel nestkastjes. De kippen zitten ‘s nachts op hoge stokken om van de koude vloer weg te blijven.

Belangrijk is dat er altijd voldoende voedsel voor de vogels en kippen is. Ze krijgen zaden met een hoog vetgehalte, zodat ze genoeg energie hebben om hun hoge lichaamstemperatuur op peil te houden. Er hangt een ‘vetblok’ waarin insecten verwerkt zijn voor wat extra energie.

Hun waterbakken zitten nu vol sneeuw. Zo wordt voorkomen dat ze gaan badderen; een natte vogel wordt snel te koud. De sneeuw pikken ze op en zo hebben ze genoeg vocht ter beschikking. Daarnaast is het water in de drinksilo nog niet bevroren. De kippen krijgen nog wat extra zorg. Om te voorkomen dat hun lellen en kammen vriesschade oplopen worden ze regelmatig ingesmeerd met vaseline.

De cavia zit nu bij een van de vrijwilligers thuis, binnen. Dit stokoude mannetje is alleen komen te staan. Helaas is zijn broer net een weekje geleden overleden. Zonder warm maatje is zelfs een goed geïsoleerd nachthok voor zo’n oud caviaatje niet genoeg. Pas als het weer voorjaar is, is de cavia terug te verwachten. Wellicht in gezelschap.