Gemeente Landsmeer herziet te kostbaar afvalbeleid

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

LANDSMEER - De gemeente Landsmeer loopt achter op de doelstellingen van de overheid om de hoeveelheid restafval per inwoner te verminderen, het zogenaamde VANG-programma: van afval naar grondstof. Een reden te meer om het gemeentelijke afvalbeleidsplan dat in 2020 is beëindigd te herzien.

De hoeveelheid ingezameld restafval is in Landsmeer nog te groot en de verwerking daarvan wordt duurder. Ook zijn de technieken rond het inzamelen en verwerken van afval de afgelopen jaren heel erg verbeterd.

Wanneer de gemeente doorgaat met de huidige manier van afval inzamelen en verwerken gaat de afvalstoffenheffing in 2022 flink omhoog. Daarom heeft het college aan de gemeenteraad een aantal scenario’s voorgelegd, die moeten leiden tot een beter afvalbeleid en een minder grote stijging van de afvalstoffenheffing.

Aan de gemeenteraad wordt gevraagd om een afweging maken tussen het zoveel mogelijk benaderen van de VANG-doelstellingen en tegelijkertijd te kijken hoe de kostenstijging het meest beperkt kan worden. De voorgestelde scenario’s variëren hierin. Nadat de gemeenteraad een besluit heeft genomen over dit scenario, mogen de inwoners in een enquête aangeven hoe dit scenario het beste kan worden ingericht.