Bijdrage Politiek Platform Landsmeer

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Tweede Kamerverkiezingen

LANDSMEER - Over ruim drie weken vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Lokale afdelingen van landelijke partijen kijken met spanning naar de landelijke verkiezingen, omdat die soms een graadmeter zijn voor het sentiment over hun partij. Deze week kijken we nog even terug naar hoe de vorige Tweede Kamerverkiezingen ook weer verliepen. Terug dus naar het jaar 2017.

Aan de laatste landelijke verkiezingen deden in totaal 28 partijen mee. In Landsmeer stemden de meeste kiezers op de VVD. Deze partij kreeg in Landsmeer gemiddeld 26,3% van de stemmen, terwijl het percentage landelijk op 21,3% lag. Landelijk werd de PVV de tweede partij, maar in Landsmeer nam D66 die plek in met 13,8% van de stemmen. De PVV bleef lokaal steken op 13,5% en eindigde daarmee in de gemeente Landsmeer op de derde positie. Het CDA werd landelijk de derde partij, maar in Landsmeer kwamen de christendemocraten niet verder dan de zevende plek. Opvallend was in 2017 verder de positie van GroenLinks. Deze partij kwam landelijk met 9,1% als vijfde partij uit de bus, maar deed het in Landsmeer iets beter. Met 9,8% kwam GroenLinks hier op de vierde plek.

Acht stembureaus

Interessant is nog het verschil tussen de verschillende stembureaus in Landsmeer. De gemeente telde in 2017 acht stembureaus. De twee noordelijke stembureaus waren ‘Purmerland’ en ‘Den Ilp’. In de kern Landsmeer kon men stemmen in de locaties ‘Gemeentehuis’, ‘Brandweerkazerne Landsmeer’, ‘De Wagemaker’, ‘Dorpshuis Landsmeer’, ‘Montessori’ en ‘De Stap’.

VVD nummer 1

De nummer 1 was bij elk stembureau steevast de VVD en de hoogste score werd door deze partij genoteerd in Den Ilp. Daar wist men maar liefst 38,21% van de stemmen te verzamelen. In de vier meest zuidelijke stembureaus in Landsmeer werd D66 de tweede partij. De sociaal-liberalen scoorden hun hoogste score in ‘Dorpshuis Landsmeer’, waar ze 15,33% van de stemmen haalden. 

PVV op tweede plek

In de overige vier stemlocaties kwam de PVV op de tweede plek, waarbij de hoogste score werd genoteerd in stembureau ‘Brandweerkazerne Landsmeer’, namelijk 16,68%. Dat stembureau was ook de plek waar de SP het beste scoorde. De socialisten wisten daar met 14,8 de derde plek in te nemen. Dit was mogelijk mede dankzij de inzet van toenmalige lokale SP’er Ami Gest, die niet ver van de brandweerkazerne woonde en bijzonder actief was in de wijk. (Gest staakte zijn activiteiten voor de SP later dat jaar en overleed in 2019.) De hoogste score van 50Plus was trouwens bij ‘De Wagemaker’, het stembureau vlakbij De Keern.