Onbezorgde oude dag met een mantelzorgwoning op maat

Algemeen
De woning is op zijn plek gezet.
De woning is op zijn plek gezet. (Foto: Aangeleverd)

Door Marcel van Stigt

DEN ILP – Mochten Gerard en Tiny de Boer ooit op zorg aangewezen zijn, dan kunnen ze gewoon thuis blijven wonen. En thuis, dat is een op maat gemaakte mantelzorgwoning die afgelopen vrijdag met twee enorme hijskranen in de achtertuin van dochter Margreet de Boer en schoonzoon René Segers is geplaatst. Nog even afwerken en inrichten en een terras aanleggen en dan kan het stel genieten van een heerlijke oude dag. René: “Ooit hebben mijn schoonouders ons geholpen bij de aankoop van ons huis, nu helpen wij hen.”

De grootscheepse operatie kan de omwonenden onmogelijk zijn ontgaan, voor zover ze al niet op de hoogte waren. Donderdag werden er al enorme rijplaten neergelegd en vrijdag ging het dan gebeuren. Twee diepladers van respectievelijk zestien en tweeëntwintig meter kwamen ‘even twee pakketjes brengen’: een complete, L-vormige mantelzorgwoning in twee delen. Twee hijskranen, die vanaf de ringweg te zien moeten zijn geweest, zetten ze op hun plaats.

Verkeersterpen

De komst van de woning is geregeld door René Segers. Nadat hij de vereiste vergunningen binnen had heeft hij het transport tot in de kleinste details mogelijk gemaakt; zelfs de verkeersterpen op de IJdoornlaan heeft hij tijdelijk laten weghalen.

René Segers, zelf helemaal thuis in de bouwbranche, heeft zich laten inspireren door een soortgelijk project in Den Ilp. Dat wilde hij ook voor zijn schoonouders. Die redden zich met hun 85 en 86 jaren nog prima, maar gezien hun leeftijd is het niet ondenkbaar dat zich op een zeker moment ongemakken gaan voordoen. Dan zitten ze in een woning die daarop is gebouwd.

Veredelde stacaravan

“Het is eigenlijk een veredelde stacaravan, die op maat als mantelzorgwoning is gebouwd”, aldus René. “De woning is gelijkvloers, heeft brede doorgangen met het oog op rolstoelgebruik en is duurzaam. Alles is van kunststof, hij is super geïsoleerd, de verwarming zit tegen het plafond, alles werkt op elektra en op het dak komen zonnepanelen. Mijn schoonouders hebben hun huis aan het Noordeinde verkocht en kijken ernaar uit hier in te trekken. Dat wordt waarschijnlijk 1 mei, als het terras is aangelegd. Ze wilden in Landsmeer kunnen blijven wonen en dat kan nu. En het is natuurlijk een voordeel dat Margreet en ik zó naar ze toe kunnen lopen als dat nodig is.”

Volgens René is het aanschaffen van een kant-en-klare mantelzorgwoning de ideale oplossing, al moet je daar natuurlijk wel het geld en de ruimte voor hebben. Omdat hij mensen op een idee wil brengen, heeft hij contact met diverse media gezocht. Maar de omwonenden hebben dit vanzelf meegekregen, dat kan nauwelijks anders.

Met twee diepladers werd de woning gebracht.
Twee hijskranen  kwamen eraan te pas om de klus te klaren.
Eerst werden er rijplaten neergelegd.
Hier moet-ie komen. Schoonzoon René Segers heeft de komst van de woning geregeld.