IVV bouwt aan duurzaamheid

Algemeen
IVV zoekt hulp om de renovatie financieel mogelijk te maken. Op de foto voorzitter Denis Brouwer.
IVV zoekt hulp om de renovatie financieel mogelijk te maken. Op de foto voorzitter Denis Brouwer. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – De coronacrisis legt het verenigingsleven grotendeels lam, maar IVV geeft er een positieve draai aan. Indachtig de wijze woorden van wijlen topvoetballer en orakel Johan Cruijff – ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’- pakt de club de verouderde kantine voortvarend aan. Niemand heeft daar nu immers last van. De buitenkant wordt duurzaam opgeknapt. Om dat te financieren wordt uit de eigen middelen geput. Daarnaast is er een crowdfundingactie gestart. Medio augustus moet de klus zijn geklaard, als er hopelijk weer mag worden gevoetbald. De bijdragen stromen al binnen en er is voor IVV nog meer goed nieuws: Jumbo Plemp verbindt zich voor drie jaar aan de club door de jeugd te sponsoren en elke zaterdag fruit in de kleedkamers uit te delen.

Voorzitter Denis Brouwer geeft het zelf ruiterlijk toe: het clubhuis van IVV is niet bepaald een sieraad voor het fraaie sportpark. De spreekwoordelijke vlag op een modderschuit. Dat kan ook nauwelijks anders. Na de bouw in de jaren zeventig zijn er vrijwel geen verbeteringen aangebracht.

Overdekt buitenterras

Hoog tijd daarom voor een grootscheepse opknapbeurt. En deze krijgt een duurzaam karakter. De gevelbekleding wordt vervangen door duurzame verticale houten delen, die op een nieuw geïsoleerde constructie worden aangebracht. De buitengevel wordt voorzien van nieuwe kunststof kozijnen met HR++ isolatieglas. Het dak wordt geïsoleerd en opnieuw bedekt. De buitenschil van de kantine is daarmee geheel geïsoleerd. Om het geheel mooi af te maken komt op de hoek die op het hoofdveld uitkijkt een overdekt buitenterras.

Tegen de stroom in

Een mooi en ambitieus project. Maar juist nu? In een tijd waarin corona flinke financiële klappen uitdeelt? Ja, juist nu, stelt Brouwer. Zijn ervaring in de financiële sector heeft hem geleerd dat je altijd tegen de stroom in moet roeien.

“Ook voor ons is de coronacrisis een financieel drama”, stelt hij. “De contributies worden gelukkig gewoon betaald, maar we missen sponsorgelden en kantine-inkomsten. En ja, toch gaan we het clubhuis renoveren. We volgen de wet van de beurs: kopen als er een advies is om te verkopen, verkopen als bij een advies om te kopen. Investeren voor betere tijden, het dak maken als de zon schijnt. En zoals Johan Cruijff al zei: ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’. Het is toch al een kloteseizoen en nu heeft niemand last van een verbouwing. Maar ook geeft dit veel energie.”

Vruchtbare grond

IVV is zeker niet armlastig, het resultaat van een goed financieel beleid. De club had bovendien al gespaard voor de komende operatie. Maar er moet nog een gat worden gedicht van € 25.000,00. Daarvoor is de club een crowdfundingactie gestart. En die valt binnen Landsmeer in vruchtbare grond. Brouwer: “Mensen zijn doodziek van alle negatieve berichten en zijn blij dat er hier een positiefs gebeurt, zoals ze het ook leuk vinden dat het sportpark wordt opgeknapt. Ze leveren graag een bijdrage. Er is al vijftienduizend euro binnen.”

Jumbo jeugdsponsor

De positiviteit die binnen IVV heerst straalt ook uit naar Johan Plemp, eigenaar van de Jumbo-vestiging in het dorp. Ook hij steunt de club, maar dan op een andere manier. Hij verbindt zich voor drie jaar aan IVV als jeugdsponsor. Niet alleen met geld, maar ook door vanaf het komende seizoen – als de coronaregels het toelaten – elke zaterdag een kistje met vers fruit in de kleedkamers neer te laten zetten.

Het past in het beleid van Plemp om het verenigingsleven in Landsmeer ruimhartig te ondersteunen. Zo draagt hij eraan bij dat jongeren lekker sporten en niet op straat rondhangen. Hij is bovendien gecharmeerd van de nieuwe lijn die bij IVV is ingezet. Naar Scandinavisch model is er geen sprake meer van talentvolle voetballers die in de hogere teams uitkomen en alle aandacht krijgen en minder begaafde spelers die er in de lagere teams maar een beetje bijhangen. Ze worden door elkaar gehusseld. Zo leren de betere voetballers coachen en gaan de kwalitatief mindere leden beter voetballen.

Gezonde samenleving

Johan Plemp: “IVV is een prachtige club en we doen aan sponsoring omdat we dat belangrijk vinden. Het verhaal van Denis over de transformatie binnen IVV raakte me. We zijn allebei lokaal betrokken en ondersteunen elkaar. En allemaal hebben we baat bij een gezonde samenleving.”

De renovatie start op 1 mei en de oplevering van het vernieuwde clubhuis is gepland in de loop van augustus. Brouwer: “De feestelijke opening willen we eind augustus doen tijdens het Zilveren Zwaan Toernooi, dat hopelijk doorgaat.”

Johan Plemp (rechts) verbindt zich voor drie jaar als jeugdsponsor aan de club.