‘Bluesliefhebbers willen muziek horen, niet dat geklets van mij’

Algemeen
Het programma ontstaat in een bovenkamer in huize Van Breemen.
Het programma ontstaat in een bovenkamer in huize Van Breemen. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Kerkebreed, Seniorenuur of De Doorkijk Blues? Henk van Breemen (73) maakt deze drie programma’s voor de Lokale Omroep Landsmeer en nummer drie, elke donderdag van 22.00 tot 23.00 uur te beluisteren, is bij hem met afstand favoriet. De blues is immers het genre waar hij het meest van houdt. Hij wil hier meer bekendheid aan geven, gunt de luisteraar graag een ‘doorkijkje’ in de verschillende stijlen en promoot nieuwe songs. Zijn publiek komt uit Landsmeer, maar ook – ver – buiten de gemeentegrenzen.

Het gebeurt allemaal in een bovenkamer in huize Van Breemen, een ruimte zo groot als een pashokje die is volgestouwd met computers, bijbehorende apparatuur en boeken. Elke maandagochtend trekt Henk zich terug in zijn domein. Hij diept op een van de vier computerschermen het duizelingwekkend uitgebreide repertoire op waaruit hij kan kiezen, maakt een zorgvuldige selectie en stelt zo het programma samen van De Doorkijk Blues. Twaalf à zestien nummers. Een rijk palet waarin de verschillende stijlen voorbijkomen. En zeker niet alleen maar bluesmuziek waar hij zelf graag naar luistert. Zijn doel is immers bekendheid geven aan deze muzieksoort, en Henk zoekt het in de breedte.

Les van Dirk Bekebrede

Henk is met muziek opgegroeid. Hij is afkomstig uit Oostzaan en heeft zich als tiener gemeld bij de muziekvereniging Crescendo. “Ik kreeg les van Dirk Bekebrede en speelde eerst althoorn en daarna bugel. Zo kwam ik in aanraking met mensen met een brede muziekkennis, onder andere de blues. Dat interesseerde me, zeker nadat ik de muziek van John Mayall ontdekte. Blues gaat over drie thema’s: vrouwen, dronkenschap en geld. Het zijn levensliederen, te vergelijken met de muziek van André Hazes. Het verhaal dat met de blues wordt verteld sprak me aan, maar ook het herkenbare ritme.”

Kerkelijk programma

In Landsmeer, zijn nieuwe woonplaats, raakte Henk van Breemen betrokken bij de Oudheidkundige Vereniging, maar ook bij de Lokale Omroep Landsmeer (LOL). Hij verzorgde de techniek voor een kerkelijk programma. Daarna deed hij hetzelfde voor het bluesprogramma en dat is hij later zelf gaan presenteren. Overigens zonder het in een overkill aan woorden te zoeken. “De muziek vertelt het verhaal al. Als je luistert volgt de weg vanzelf. Ik geef hooguit wat bijzonderheden. Bluesliefhebbers willen muziek horen, niet dat geklets van mij.”

Verzoek uit Obdam

Die liefhebbers vormen een vaste groep luisteraars. Uit Landsmeer en – misschien nog wel meer – buiten de Landsmeerse grenzen. Laatst kreeg Henk nog een verzoek uit Obdam om een bepaald nummer te draaien. Hij heeft het gedaan, maar bij uitzondering. Naar eigen zeggen is hij niet zo van de verzoeknummers.

The Bluesbones uit België

Wat hij wel doet: nieuwe bluesnummers promoten, om zijn geliefde muziekgenre maar levend te houden. Vooral The Bluesbones uit België kunnen op zijn steun rekenen; sowieso heeft hij veel contacten in Belgie, omdat de blues daar nogal populair is.

En als de klok op donderdagavond tien keer slaat zet Henk de radio aan. Dan luistert hij naar zijn eigen programma. Dat ‘floept automatisch aan’ nadat hij het op de maandag klaar heeft gezet. Erg kritisch op zijn eigen rol is hij niet. “Ik kan wel eens ongelukkig uit de hoek komen met mijn Engels. Daar moet ik zelf wel om lachen. Maar zo geef ik mezelf een specifiek kleurtje.”