Enthousiasme als drijfveer bij restaurant Twiske Haven

Algemeen
Kok Sam Westerneng en eigenaar Katja Kapteijns houden de moed erin. De bedrijfshond ook.
Kok Sam Westerneng en eigenaar Katja Kapteijns houden de moed erin. De bedrijfshond ook. (Foto: Rob Wit)

REGIO - Bij menig restauranteigenaar in Nederland staat het water aan de lippen. Maar onderneemster Katja Kapteijns van het restaurant Twiske Haven houdt de moed er ondanks de coronapandemie in. Ze blijft enthousiast en hoopvol dat alles deze zomer weer volop normaal kan plaatsvinden.

Vanaf 2006 is Kapteijns actief als eigenaar en ondernemer. In Scheveningen exploiteert zij een fraaie witte driemaster Tall Ship Minerva, waar groepen van twintig tot honderdtwintig gasten ontvangen kunnen worden. In 2010 werd het schip nogmaals verbouwd om aan de de nieuwste veiligheidseisen voor passagiersschepen te voldoen. Vol trots vertelt Kapteijns dat in 2014 de hoofdmotor is gereviseerd. Het interieur is opnieuw, sfeervol ingericht en er is een nieuwe authentieke motor geïnstalleerd, zodat de Minerva weer vele jaren zeilen voor de boeg heeft.

Kapteijns vestigde zich in 2002 in Amsterdam-Noord en later met haar vriend in Broek op Waterland. “Negen jaar geleden schreven wij in op een openbare inschrijving van het recreatieschap Twiske om de exploitatie van de botenverhuur te runnen en ook horeca te ontwikkelen. Wij kregen de toewijzing en gingen direct met veel ambitie van start. Hoewel een à la carte-restaurant opzetten voor ons nieuw was, kunnen we met trots zeggen dat het aardig is gelukt”, glimlacht Katja trots. “Ook zijn we trots op onze fraaie website, waarop onze klanten onze diensten kunnen vinden.”

Winter- en zomeractiviteiten

Er is een uitgebreid winter- en zomerprogramma ontwikkeld. Kapteijns: “In de winter is het XXL-Spellencompetitie, een populair arrangement, waarbij het beste in mensen naar boven komt. Een leuke toevoeging bij een informele bedrijfsborrel, familiedag of verjaardag. Ook onze winterteam buildinggames en de winterwandelspeurtocht zijn geliefd. Verder bieden wij een uitgebreid zomerprogramma, zoals Boerengolf, kanonatuurtocht en een ruime keuze uit andere leuke activiteiten, zoals Expeditie Robinson, schapen drijven en Highland Games.”

Op eerste paasdag waren het paaseieren zoeken en de paasbrunch snel volgeboekt en best wel een succes te noemen. Kapteijns: “Sinds februari hebben wij ons Boerengolf Parcours weer voor het publiek geopend. En de belangstelling is weer boven verwachting. Daarnaast hebben wij vanaf 1 april 2021 opgestart om in het Twiske heerlijk te kajakken, roeien of te zeilen, en alles coronaproof.”

Behoorlijk schrikken

Het was behoorlijk schrikken toen Kapteijns gedwongen werd de zaak te sluiten vanwege de RVIM-maatregelen die werden opgelegd. “We hebben direct gezegd: we laten zien dat het leven door gaat en gaan vooral niet bij de pakken neer zitten.”

Na een jaar van van beperkingen en improviseren is Kapteijns best wel trots dat zij het vaste personeel heeft kunnen behouden. Het was vooral zaak goed en scherp op de kosten te letten. Ook was het afhaalrestaurant elke dag geopend. Dat heeft de binding met de klanten verstrekt. Kapteijns: “Maar vooral de vele contacten van bezoekers en wandelaars die even een praatje kwamen maken onder genot van een bakkie koffie, buiten op het terras, heeft ons erg goed gedaan en ons het gevoel gegeven om enthousiast door te gaan in een toch wel moeilijke periode. Daar zijn we dankbaar voor. Maar we hopen dat deze periode snel ten einde komt.“

Rob Wit