Selma Dag steunt Bibians missie

Algemeen
Selma Dag is een fervent swimrunner.
Selma Dag is een fervent swimrunner. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – De onvermijdelijke dood van Bibian Mentel, meervoudig paralympisch snowboardkampioene en ongekroonde kampioene in onverzettelijkheid, laat niemand onberoerd. Dat geldt ook voor Selma Dag. De 50-jarige Landsmeerse swimrunner wil een bijdrage leveren aan de doelstelling die Bibian voor ogen had en waarvoor haar Mentelity Foundation zich nu in haar geest blijft inzetten: kinderen en jongvolwassenen die fysiek minder zijn bedeeld stimuleren hun droom na te jagen. Met haar deelname aan de Batavierenrace, een estafetteloop van 125 kilometer in het weekend van 22 april, steunt ze Bibians missie.

Tweeëntwintig jaar onafgebroken strijden tegen kanker, steeds weer opkrabbelen na een operatie, en immer positief in het leven. Zo heeft heel Nederland Bibian Mentel leren kennen. Selma Dag heeft haar zelfs een paar keer persoonlijk mogen ontmoeten. “Heel inspirerend was ze,” stelt de Landsmeerse. “Van elke dag probeerde ze een feestje te maken. Dat is sowieso een uitdaging, zeker als het zwaard van Damocles boven je hoofd hangt.”

Mentelity Foundation

Bibian Mentel heeft de ongelijke strijd tegen volksziekte nummer één uiteindelijk moeten opgeven. Maar haar droom, haar missie om mensen te stimuleren die leven met een fysieke uitdaging gaat niet verloren. Haar Mentelity Foundation zet zich onverminderd voor dit nobele doel in.

Selma Dag wil daar een steen aan bijdragen. “Ik heb al een paar keer deelgenomen aan het jaarlijkse sup-evenement van de Mentelity Foundation. Nu ben ik met een groep van zesendertig vrouwen lid van het Trispiration Triathlon Team. We doen in het weekend van 22 april mee aan de Batavierenrace. Deze estafette vindt vanwege de coronacrisis niet op de normale locatie plaats, maar ieder voor zich loopt in haar eigen omgeving. Net nadat we hadden besloten mee te doen, overleed Bibian. En toen we kort daarna een Zoom-meeting hielden, zei ik: ‘Laten we dit voor Bibian doen’. Iedereen was het ermee eens. En dus kunnen mensen ons sponsoren. De opbrengst gaat naar de foundation.”

Concrete bestemming

De Landsmeerse heeft een concrete bestemming van het sponsorgeld voor ogen: de Jump, een prothese met klikvoet. Bibian maakte zich al hard voor de fabricage en het betaalbaar maken van dit hulpmiddel, de foundation zet dit voort en Selma ondersteunt dit ook graag. En met een reden.

Selma: “Nu krijg je na een amputatie maar één prothese per vijf jaar vergoed. Maar iemand met een beenprothese heeft verschillende voeten nodig om te kunnen lopen, zwemmen, snowboarden, op slippers te lopen of een keer hoge hakken te kunnen dragen. Extra benen worden niet vergoed en moeten door de gebruiker zelf worden aangeschaft. Dat kost gemiddeld tienduizend euro. De Jump biedt hiervoor een oplossing.”

Sponsor Selma en daarmee de Mentelity Foundation. Of SMS LEEF naar 4004.

De Landsmeerse heeft Bibian een paar keer persoonlijk ontmoet, onder andere tijdens een huldiging in 2018.