De parlevinker is terug

Algemeen
Rob van den Bosch blaast het beroep parlevinker nieuw leven in.
Rob van den Bosch blaast het beroep parlevinker nieuw leven in. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Het beroep parlevinker leek uitgestorven, maar niets is minder waar. Rob van den Bosch heeft een oude sleepduwboot – bouwjaar 1948 - omgetoverd in varende winkel De Kaaidraaier. Onder die noemer en met assistentie van zijn kleinkinderen gaat ‘Kapitein Rob’, zoals hij zichzelf noemt, vanaf 1 mei het water op om bootjes te bevoorraden.

In de afgelopen hete zomer zocht Rob van den Bosch regelmatig zijn toevlucht tot het water. Lekker varen met zijn bootje terwijl een verkoelend briesje over zijn bol aaide. Hartstikke leuk allemaal, maar… waar kon je nou even een drankje of broodje kopen? Zijn koelbox was helaas niet bestand tegen de extreem hoge temperatuur.

De 65-jarige Landsmeerder dacht daar aan terug nadat hij enkele maanden later door het Noordhollandsch Kanaal had gevaren en in een inham een oude sleepduwboot zag liggen. Zijn interesse was meteen gewekt. Hij was met pensioen, is niet bepaald een stilzitter en zag brood in die boot. En al snel viel het muntje: parlevinker worden!

Bij een idee is het niet gebleven. Hij nam de sleepboot over, knapte hem op en doopte hem om in varende winkel De Kaaidraaier, een vroegere benaming van de parlevinker.

Het beroep parlevinker stierf uit

Parlevinkers waren lang geleden handelaren die met een bootje langs schepen voeren om ze te voorzien van de dagelijkse boodschappen. Maar er kwamen koelkasten en vriezers aan boord, auto’s gingen mee om aan wal langs een supermarkt te kunnen rijden en daarmee verloren de parlevinkers hun bestaansrecht. Het beroep stierf uit en tegenwoordig kent men ‘parlevinker’ hooguit nog als straatnaam, zonder op de hoogte te zijn van de betekenis.

Van den Bosch hield daar serieus rekening mee toen hij zijn inschrijving en benodigde vergunningen wilde regelen. “Bij de Kamer van Koophandel hadden ze nog nooit van parlevinker gehoord. Ik moest het echt uitleggen. Daarna heb ik de gemeente Landsmeer gebeld om te vragen welke vergunningen ik nodig had. ‘Wát gaat u doen?’ kreeg ik als reactie. Maar ze hebben het keurig uitgezocht. Onlangs heb ik een proefvaart gehouden en toen werd ik aangesproken door twee controleurs van Rijkswaterstaat. Of ik wel wist dat dit alleen is toegestaan voor de beroepsvaart. Ik heb ze direct mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel laten zien. De zonnebrillen gingen af, ze lazen het en toen was het in orde.”

Snaai en slokken

De Landsmeerder heeft alles perfect dichtgetimmerd. De vereiste papieren zijn binnen, de boot is fris geschilderd en praktisch ingericht en het plan staat stevig in de steigers. “De varende winkel verkoopt naast koffie, thee en gekoelde dranken ook warm en koud lekkers; de zogenaamde snaai en slokken. De Kaaidraaier biedt ook voor kleine groepen - tot maximaal vijf personen - verzorgde dagrondvaarten op de wateren in en rond Amsterdam. Bijvoorbeeld via het IJ de Amstel op naar een stop in Ouderkerk en dan weer terug. Of via het IJ naar IJmuiden en na een heerlijk gebakken visje weer terug. Op- en afstappen op de steiger voor Het Tolhuis, bij de Willemssluizen, herkenbaar aan de Kaaidraaiervlag.”

Geen zwerfmeuk

Maar de hoofdzaak is en blijft volgens Van den Bosch het parlevinken. “Het streven is om op vaste dagen, op vaste locaties te zijn. Gedurende de zomer doordeweeks vaak op- en rond het Noordhollandsch Kanaal en in de weekenden op De Breek bij de Luijendijksluis. Uiteraard zal bij evenementen ook aangemeerd worden. En we houden alles netjes. Plastic gebruiken we niet. Geen zwerfmeuk. Ik wil nergens sporen achterlaten, zodat mensen gaan denken: hé, daar heeft die Kaaidraaier gelegen.”

Het zal passanten nauwelijks kunnen ontgaan als De Kaaidraaier langs vaart. De boot valt op met zijn totaal zwarte uiterlijk, op de achtersteven wappert een grote vlag met een herkenbaar beeldmerk en dan is er ook nog het brede spandoek, waarop de tekst ‘Gekoeld en warm lekkers’ prijkt. Kapitein Rob heeft overal aan gedacht. Op het menu staan niet alleen drankjes en hapjes, maar ook wc-papier en tampons. Je zult op het water maar zonder komen te zitten. En met het oog op de coronaregels kunnen klanten langszij aanleggen bij een inventief steigertje plus toonbank. Zo wordt de anderhalve meter afstand niet overschreden.

Kapitein Rob gaat officieel met ingang van 1 mei het water op, maar wil met Koningsdag ook al knallen. En hij niet alleen. Hij kan de Kaaidraaier op eigen kracht bemannen, maar hij heeft vier matrozen ‘in dienst’ die hem assisteren: kleinkinderen Benthe, Wessel, Lars en Saar. Ook zij staan in de startblokken.

Kijk voor details, schema en route www.dekaaidraaier.nl.

De Kaaidraaier, een omgedoopte sleepboot.