Windmolens

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Veel Landsmeerse politieke partijen zijn niet te spreken over de opstelling van Amsterdam op het gebied van windmolens. Er lijkt niet veel vertrouwen te zijn dat de stad geen horizonvervuilende windturbines zal plaatsen tegen de rand van Landsmeer.

Lokaal Landsmeer vindt de opstelling van Amsterdam ‘ronduit onbeschoft’. Tegelijkertijd meent de partij te zien dat ‘het draagvlak bij zowel het college als de gemeenteraad van Amsterdam met een noodtempo aan het afbrokkelen is’. De lokalen hopen dat de grote buur ‘het fatsoen heeft om een keer met ons te gaan praten, in plaats van over ons.’

Het CDA is ook niet gecharmeerd van de houding van Amsterdam en vindt deze ‘nogal uit de hoogte.’ Desgevraagd geeft de partij aan eventuele juridische stappen niet uit te sluiten. ‘Maar dat moet niet de beginstap zijn’, menen de christendemocraten. Ze volgen liever eerst de politieke weg.

De Landsmeerse VVD beticht Amsterdam van ‘hooghartigheid’ en ‘over haar grenzen heen’ regeren. De partij maakte met VVD-fracties uit Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Oostzaan, Ouder-Amstel, Weesp en Zaanstad een gezamenlijk statement. Hierin werd opgeroepen om windturbines op minimaal 600 meter afstand van woningen te plaatsen. De oproep werd gestuurd aan fracties uit de Amsterdamse gemeenteraad, de gemeenteraden van de buurtgemeenten en Provinciale Staten.

D66 noemt de Amsterdamse houding ‘stuitend’ en vreest bovendien het ergste: ‘Als voor de voorkeursgebieden onder de inwoners van stadsdelen van Amsterdam geen draagvlak is, dan komen de reservegebieden voor de Amsterdamse gemeenteraad in beeld. Draagvlak onder de inwoners van Landsmeer wordt niet gemeten en daarmee ligt de weg open voor ontwikkelingen buiten de ring A10. Wat we dan krijgen is, of een windturbine op de voetbalvelden van Kadoelen, of één in de berm van de A10 in het Landsmeerderveld. Deze kans is best groot en Landsmeer krijgt dan een enorm object bij de ingang van het dorp.’

GroenLinks schat die kans juist maar in op 20%. De partij vindt dat Amsterdam zich ‘prima’ opstelt en zegt dat de stad ‘gewoon onderzoek’ doet. “Uitspraken worden door de anti-partijen nogal uitvergroot tot negatief,” aldus de lokale fractie van de partij die voorstander is van lokale opwekking. ‘Op zee komen al massaal windmolens, maar daar is niet voldoende plek voor de totale opgave.’ Dat zou bovendien niet ideaal zijn voor distributie over heel Nederland, zegt de partij.

De gemeente Amsterdam houdt op donderdag 22 april om 19.00 uur een online gespreksavond over de mogelijke windmolens in Amsterdam Noord.