Twiskemolen onderdeel van themajaar Ode aan het Landschap

Algemeen
De Twiskemolen speelt een prominente rol in het themajaar.
De Twiskemolen speelt een prominente rol in het themajaar. (Foto: Marcel Koop)

REGIO - Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) heeft 2021 uitgeroepen tot het themajaar Ode aan het Landschap. De provincie Noord-Holland werkt samen met partners om meer kennis, aandacht en waardering te genereren voor het bijzondere landschap in Noord-Holland. De Twiskemolen speelt in het themajaar een prominente rol.

Een heel jaar lang zijn er kunstprojecten, tentoonstellingen en excursies. Denk aan fiets- en wandelroutes uitgestippeld door dit bijzondere landschap, dat kunstenaars als Claude Monet en Jan Toorop heeft geïnspireerd. De fietsroute ‘Ode aan het schilderachtige Laag Hollands landschap’ voert langs al die idyllische plekjes. Mooie plaatjes zijn gegarandeerd.

Een van de topprojecten van Ode aan het Landschap in Noord Holland is ‘het geheim genootschap van 21 fluisterende molens’, die op 8 mei van start gaat. Al eeuwenlang zijn de Noord-Hollandse molens iconen van trots in onze cultuurhistorie.

Daarom is er nu een molenroute ontwikkeld voor op de telefoon. Tijdens die route is een podcast te beluisteren met verhalen uit het heden en verleden en worden er vergezichten geboden over de toekomst van de provincie. In de podcast reist Roos Schlikker (presentator, columnist en schrijver) mee.

De deelnemers kunnen daarnaast zelf aan de slag. Wie de molens bezoekt kan een game spelen over de molen in het landschap. Hoe meer molenbezoeken, hoe hoger de score.

De Twiskemolen in Landsmeer maakt deel uit van ‘het geheim genootschap van 21 fluisterende molens’. Molenaarsechtpaar Marijke en Marcel mogen de Twiskemolen, het erf en de biotoop voor langere tijd beheren. Dat doen ze zo deskundig als mogelijk en met veel passie. Toch zijn ze slechts passanten in de bijna 500 jaar oude geschiedenis van deze poldermolen. Er dient zich een moment aan dat ook zij het beheer gaan overdragen aan een nieuwe jonge generatie. Voor de verdere ontwikkeling en het langdurig behoud van het cultuurhistorische erf en de bijzondere molenbiotoop lijkt een stichting de juiste vorm te zijn.

Met de Stichting vrienden van de Twiskemolen, erf en biotoop kan een langetermijnvisie meer stabiliteit geven aan het behoud van het bijzondere erf en de biotoop. In handen van een stichting met specifieke doelstellingen verwacht het bestuur dat nog vele generaties kunnen genieten van dit bijzondere stukje cultureel erfgoed tussen Landsmeer en Oostzaan.

Zie ook www.odeaanhetlandschap-nh.nl
-