‘Niet tot morgen wachten met een kans’

Nieuws
Marco en Marga Buis genieten nog even van hun woning in Edam, maar kijken vooral uit naar hun avontuur in België.
Marco en Marga Buis genieten nog even van hun woning in Edam, maar kijken vooral uit naar hun avontuur in België. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

MOLENWIJK – Na 23 jaar Primera in winkelcentrum Molenwijk – en na amper één jaar wonen in hun zelf ontworpen, fraaie huis in Edam – gaan Marco en Marga Buis iets heel anders doen. Want ze zijn toe aan iets nieuws en laten het niet bij deze constatering. Donderdag vertrekken ze naar het landelijke Eben-Emael in België en nemen daar B & B Rue Haute over.

Het runnen van de Primera-winkel deden ze onderhand ‘met hun ogen dicht’. Hij als eigenaar, zij als medewerkster. Samen een hecht team. Maar beiden wilden iets nieuws, iets in de horeca. En ze hebben hun woorden maar meteen in daden omgezet. “Ja, we zijn allebei redelijk impulsief”, lacht Marga. Marco knikt instemmend. “Maar ik vind het nu best spannend. Ik had het mezelf makkelijk kunnen maken.”

Waarom dan toch deze stap? Dat laat zich makkelijk verklaren. “In 2013 heb ik lymfekanker gehad. Dankzij chemo en een stamceltransplantatie ben ik hersteld. Ik voel me sterker dan ooit. Maar het heeft me geleerd om niet tot morgen te wachten met een kans.”

En dus hebben ze eind vorig jaar concrete stappen gezet. Hun eerste optie was een oud klooster in Maastricht. Ze hebben er een nacht doorgebracht en het werd niet bepaald een succes. Niets te beleven en toen ging ook nog hun auto stuk. Voldoende signalen om deze kans achter zich te laten – met de trein naar huis, want hun auto was niet meer aan de gang te krijgen.

Hun tweede poging was direct raak. Een Bed & Breakfast in een sfeervol, authentiek herenhuis in het Belgische Eben-Emael, op zeven kilometer van Maastricht. Marga: “We hebben er geslapen en waren meteen verkocht. De vorige eigenaars zaten er tien jaar en ze hadden vooraf al besloten dit zolang te blijven doen. Het voelde goed en we konden het meteen overnemen. We waren er vorig jaar november en in december hebben we het gekocht. We kunnen er zó in.”

Marco en Marga bleken de wind mee te hebben. Coronaproblematiek en vastlopende huizenmarkt ten spijt verkochten ze hun winkel en woning binnen een week. Donderdag verhuizen ze en dan gaan ze ‘als een malle knallen’. Ze willen een nieuwe vloer laten leggen en dat moet op Hemelvaartsdag zijn geregeld, want dan staan de eerste gasten al voor de deur.

Later willen ze het pand restylen. Dat neemt Marga op zich. Naast horeca-ervaring in onder meer Hotel Spaander – “In mijn eentje draaide ik een ontbijt voor honderd man”– beschikt ze over de vaardigheden om een interieur smaakvol te ontwerpen. Dat zie je terug in hun fraaie woning in Edam. Hoe die er van binnen uit moest zien heeft ze volgens de modernste maatstaven zelf op papier gezet. Bouwbedrijf Desaunois voerde haar ideeën uit en haalde daarmee een publicatie in het glimmende magazine The Art of Living.

Gevoegd bij de ondernemerservaring van Marco geeft dit alle vertrouwen in een geslaagd avontuur. Marco: “We zijn al een team en doen ook straks alles samen. We willen hier bovendien leuke arrangementen gaan bieden, zoals golfen. Van negen tot twaalf zijn we in dienst van de gasten, ’s middags willen we aan onszelf toekomen.”

Interesse? Neem alvast een kijkje