Landsmeer op kop met inschrijfduur: 22 jaar

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

LANDSMEER - Met 22 jaar wachten op een woning is Landsmeer de gemeente met de langste inschrijfduur in Nederland. Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS.

De NOS maakte een rondje langs 212 gemeenten, bijna 60 procent van alle gemeenten, om zich te laten informeren over de inschrijfduur voor een sociale huurwoning. Uit de rest van de gemeenten kwamen volgens de zender te weinig cijfers voor een representatief beeld.

In negentig gemeenten bedraagt de wachttijd op een sociale woning langer dan zeven jaar. Dat is ruim een kwart van alle gemeenten in Nederland. Maar waarschijnlijk geldt dit voor meer gemeenten. In de vijf gemeenten met de langste inschrijfduur (Landsmeer, Wormerland, Haarlemmermeer, Diemen en Amstelveen) wacht je gemiddeld zelfs langer dan zeventien jaar.

Landsmeer spant te kroon met een wachttijd van 22 jaar. De 26-jarige Rick Duijf weet daar alles van. De NOS liet hem aan het woord. Rick vertelde dat hij sinds zijn achttiende staat ingeschreven en al zo’n drie jaar op zichzelf wil wonen. Maar als hij reageert, zit hij niet eens bij de eerste honderd, dus een sociale huurwoning kan hij voorlopig vergeten. “Ik wil in Landsmeer blijven wonen, ik heb hier alles. Een koophuis kost hier al snel een half miljoen, dat gaat ‘m ook niet worden. Dus ik denk dat ik uiteindelijk in de dure vrijehuursector terechtkom als ik hier wil blijven.”