Zorgboerderij De Marsen levert museumstuk

Algemeen
Hat kalfje ontmoet andere koeienrassen.
Hat kalfje ontmoet andere koeienrassen. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Zaterdag 8 mei was een bijzondere dag op zorgboerderij De Marsen. Een aantal hulpboeren mocht met boerin Katrien mee naar het Rundveemuseum Aat Grootes in Aartswoud.

In de trailer achter de auto bevond zich een van de kalfjes behorend bij het Brandrode runderras dat op De Marsen rondloopt. Nadat de hulpboeren met veel liefde en aandacht het kalfje veilig in de trailer hadden geplaatst, reden ze naar het Rundveemuseum Aat Grootes. Dit ‘levende’ museum heeft als doel oude rundveerassen te behouden en daarmee te fokken. Het museum had al elf oorspronkelijke, zeldzame Hollandse koeienrassen. Maar...ze hadden nog geen Brandrood rund, die dus wel op De Marsen rondlopen! Dit ras kenmerkt zich door een diep donkerrode vacht met bruinrode tot zwartachtige kop. Andere kenmerken zijn een witte kol, witte staartpluim en witte ‘sokjes’.

Bij aankomst kwamen Katrien en de hulpboeren in een feestelijke sfeer terecht. Alle museumrunderen kwamen namelijk terug van een logeerpartij. Door brand in de stal van de museumboerderij waren zij tijdelijk elders ondergebracht. Nu de verbouwing gereed is, konden ze terug. Het brandrode Marsenkalfje werd meteen liefdevol opgenomen en zal verzorgd worden door cliënten van de Prinsenstichting. En...over een poosje gaan de hulpboeren van De Marsen nog eens een uitstapje maken naar Aartswoud om hun kalfje op te zoeken.

Hulpboeren op bezoek in het Rundveemuseum