Zestig jaar een heel hecht paar

Algemeen
Reny en Bob Oudkerk Pool zijn ooit verhuisd van Amsterdam naar Landsmeer.
Reny en Bob Oudkerk Pool zijn ooit verhuisd van Amsterdam naar Landsmeer. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Zestig jaar getrouwd zijn ze, Bob en Reny Oudkerk Pool, maar het had weinig gescheeld of het was ooit bij dat ene babbeltje in de toenmalige Victoriabar in de Amsterdamse Halvemaansteeg gebleven. Want het spannende afspraakje dat daarna zou moeten volgen liep helemaal mis.

Bob is nu 85, Reny 81, en het is lang geleden. Maar ze weten het nog als de dag van gisteren, die avond in de Victoriabar, toen de basis werd gelegd voor wat zou leiden tot een lang, leuk en gelukkig huwelijk. Het lot had bepaald dat zowel de 21-jarige Bob met drie vrienden als de 17-jarige Reny Bankert met haar zus en zwager op hetzelfde moment in de Victoriabar in de Amsterdamse Halvemaansteeg neerstreken. Aan dezelfde tafel nog wel.

Veelzeggende klik

Oogcontact was een kwestie van tijd en daar is het niet bij gebleven. Er volgde een praatje en beiden voelden die even mysterieuze als veelzeggende klik. Bob: “We maakten een afspraakje en zouden elkaar ontmoeten bij een fietsenwinkel op De Dam. Maar toen hebben we elkaar gemist.”

Helaas kon dat ook niet anders. Bieden behielden namelijk wat reserves en hielden er uit voorzorg rekening mee dat de ander niet zou komen opdagen. En om dan in je uppie voor joker te staan, nee, liever niet. Dus namen ze allebei op een ander punt dan bij de fietsenwinkel hun positie in en ging de geplande ontmoeting de mist in.

‘Na een paar telefoontjes had ik haar gevonden

Uiteindelijk kwam het toch nog goed, en dat was te danken aan de slagvaardigheid van Bob. “We hadden wederzijdse vrienden en daardoor wist ik dat Reny in een wasserij werkte. Na een paar telefoontjes had ik haar gevonden.”

De twee pikten de draad weer op die ze in de Victoriabar hadden laten liggen en er groeide iets moois tussen hen. Want Reny was onverminderd gecharmeerd van zijn leuke lach en vrolijke inborst, Bob vond haar nog altijd zeer aantrekkelijk en de klik was er nog steeds. Ze kregen verkering en omdat ze allebei in Amsterdam woonden, trouwden ze in het voormalige stadhuis aan de Oudezijds Voorburgwal, geheel op zijn Amsterdams met een rondvaartboot erheen.

Ze waren nu elke dag samen en niet lang na hun trouwdag waren ze dat zelfs 24 uur per dag, want ze runden samen een wasserette. Een probleem is dat voor hen nooit geweest om elk moment in elkaars nabijheid te zijn, integendeel zelfs.

Vijf kleinkinderen

De twee stichtten een gezin en ze verwelkomden achtereenvolgens dochter Sabrina en zoon Dennis. In Amsterdam bleven ze niet wonen. Ze verhuisden naar Landsmeer, eerst naar de wijk Havezathe en later naar hun huidige woning aan het Noordeinde. De familie breidde zich uit toen Sabrina Rolf trof en Dennis Mireille. Zo kon het gebeuren dat Bob en Reny vijf kleinkinderen hebben: Tim, Nina, Amber, Esmée en Rinke.

De wasserette ligt al lang achter hen. Er is meer in het leven dan werken, vonden ze, toen een investering in nieuwe machines iets te kostbaar naar hun zin werd. Eensgezind besloten ze te stoppen met hun zaak en in alle vrijheid samen iets leuks van het leven te maken.

Ze zochten het in varen en trokken er met de caravan regelmatig op uit. En ook nu, op gevorderde leeftijd, hebben ze het samen erg leuk, wat zich vertaalt in twee een blakende en stralende verschijningen. Iets wat niet onopgemerkt blijft. Bob: “Een keer per week ben ik havenmeester in Edam. En wat ik dan wel eens hoor: ‘We willen allemaal zo worden zoals Bob’.”