Nieuwe burgemeester wordt woensdag beëdigd

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

Landsmeer heeft vanaf aanstaande woensdag een nieuwe burgemeester. Op die dag wordt Léon de Lange in een ‘bijzondere’ raadsvergadering officieel beëdigd. 

De Noord-Hollandse Commissaris van de Koning Arthur van Dijk komt dan speciaal naar Landsmeer om hem te beëdigen. De aankomende burgemeester zal onder andere worden toegesproken door de plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad en de locoburgemeester van Landsmeer. Verder hoopt Don Bijl nog een speech te houden. Bijl is burgemeester van Purmerend en voorzitter van de zogenaamde burgemeesterskring Zaanstreek-Waterland, waarvan alle burgemeesters uit de regio lid zijn.

Ondanks de inmiddels toch wel oververhitte woningmarkt in Landsmeer heeft Léon de Lange met zijn gezin een woning weten te bemachtigen in Landsmeer. Hij zegt daarover dan ook: “We zijn heel blij dat het is gelukt om op korte termijn in de gemeente te komen wonen.”

Naar verwachting zal hij met zijn vrouw en vier jonge kinderen al aan het begin van de zomervakantie zijn nieuwe woning betrekken. Hij zit dan middenin zijn honderd dagen als burgervader. Normaal gesproken geldt die periode als kennismakingstijd, maar De Lange verwacht niet al na honderd dagen klaar te zijn met kennismaken. “Vanwege de coronamaatregelen heb ik besloten om een langere periode te nemen en tot het einde van dit jaar zoveel mogelijk inwoners, organisaties en bedrijven op te zoeken”, aldus de aankomende burgemeester.

De Lange wordt de tweede D66-burgemeester ooit in Landsmeer. De laatste burgemeester van die partij was Arnold Martini, die vanaf 1976 zeven jaar lang in het ambt zat. Sinds het begin van deze eeuw waren het vooral VVD’ers die de Landsmeerse ambtsketen droegen. Ook Dennis Straat, die vorige week afscheid nam als burgemeester, was van VVD-huize. Tijdens zijn afscheid werd hij door wethouder en logoburgemeester Mandy Elfferich geroemd om zijn bindend vermogen, dat vooral tijdens de coronacrisis van cruciaal belang bleek te zijn. 

Plaatsvervangend raadsvoorzitter Eric Knibbe noemde hem vorige week namens de voltallige gemeenteraad ‘omgevingsbewust’ en ‘geen solist, maar een goede dirigent’. Volgens Knibbe liet Straat de raad beter achter dan hoe hij de raad bij aanvang van zijn ambtstermijn aantrof. Al met al was hij 639 dagen eerste burger van de gemeente Landsmeer. Het is op dit moment nog niet bekend wat Dennis Straat na het burgemeesterschap in Landsmeer gaat doen.

De extra ingelaste raadsvergadering waarin Léon de Lange woensdag benoemd wordt, begint om 20.00 uur en is live te volgen via de website van de Landsmeerse gemeenteraad.