Burgemeester Dennis Straat neemt afscheid met een beetje weemoed

Nieuws
Dennis Straat. The Hall Of Fame in het gemeentehuis is in ere hersteld en zijn foto komt er binnenkort bij.
Dennis Straat. The Hall Of Fame in het gemeentehuis is in ere hersteld en zijn foto komt er binnenkort bij. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Dennis Straat heeft afscheid genomen als waarnemend burgemeester van Landsmeer. Hoewel, waarnemend – dat vindt hij bijna een vies woord. Zijn intentie ging verder dan slechts een korte periode op de winkel passen. Hij heeft zich verbonden aan het dorp en zijn inwoners en heeft ze met een beetje weemoed achter zich gelaten. “Ik zal ze missen, al miste ik ze al grotendeels vanwege de coronacrisis.”

Corona heeft driekwart van zijn ambtsperiode overschaduwd. Zoals heel Nederland door het virus en zijn impact is overvallen, zo gebeurde dat ook bij Dennis Straat. Maar waar de inwoners van Landsmeer, Den Ilp en Purmerland maar moesten afwachten wat er op hen af zou komen, daar diende Dennis Straat te handelen. Hij was immers – voor het eerst in zijn leven - burgemeester.

Corona-burgemeester

“Ineens was ik corona-burgemeester”, blikt hij terug. “Ik wilde een verbindende rol vervullen, dat vond ik fijn om te doen. Soms moest ik streng en duidelijk zijn, aangeven waar de grens lag. Dat vond ik belangrijk en daar heb ik veel mee te maken gehad. In deze gemeente heeft men zich keurig aan de regels gehouden, op een paar illegale feestjes na. Daarna ging het erom het evenwicht te zoeken. Het is mijn grootste uitdaging geweest en het heeft veel van mijn tijd opgeslokt. En ik vond het een enorm gemis om niet even het dorp in te kunnen lopen, even bij te praten.”

Met dit laatste was zijn burgemeesterschap nou net zo leuk begonnen. Dennis Straat wilde graag ‘burgemeester van iedereen’ zijn, en daarom pakte hij in augustus 2019 zijn nieuwe rol in het voor hem nieuwe werkgebied voortvarend op. Een koffierondje langs ondernemers, verenigingen en prominente inwoners. Het was voor hem de manier om zichzelf te presenteren, de sfeer te proeven en te horen wat er binnen zijn gemeente leefde. “Zo ontdekte ik dat deze gemeente uit drie mooie gemeenschappen bestaat, met een hechte samenhang en veel vrijwilligers die zich voor die gemeenschap inzetten. Wat toen ook al speelde was de bestuurlijke toekomst van de gemeente Landsmeer. Er heerste onrust en daar moest ik wat mee.”

Bestuurlijke toekomst

Duidelijkheid over die bestuurlijke toekomst is er nog steeds niet, maar Dennis Straat heeft wel geprobeerd wat meer rust in de gelederen te brengen – onder meer in de gemeenteraad. Volgens hem is dat gelukt. De discussie heeft hij dan ook niet aan zich voorbij laten gaan, onder het motto ‘het zal mijn tijd wel duren’. Want hij was dan wel aangesteld als waarnemend burgemeester, die term heeft hij direct van tafel geveegd. “Waarnemend, ik had daar niks mee. Dat is een procedureel ding. Burgemeester, dat was ik.”

En dus zocht hij in coronatijd een alternatief om contact met zijn ingezetenen te houden. Een livestream via Facebook. Zo kon hij bezorgde inwoners te woord staan, vragen beantwoorden. “Ik heb me best zorgen gemaakt. Een deel van het leed hebben we niet gezien. Eenzaamheid bijvoorbeeld. We moeten blijven omzien naar de kwetsbare inwoners. Maar ook ondernemers wankelden, mensen vreesden voor hun baan. De KLM konden we niet redden, maar er wonen hier wel mensen die daar werken. Wat konden we op lokaal niveau doen?”

Ambtsketen ingeleverd

Dennis Straat heeft gedaan wat hij kon, vanuit een gevoel van betrokkenheid. Zijn voorzittershamer en ambtsketen heeft hij afgelopen week ingeleverd, hij heeft op verschillende manieren afscheid genomen: fysiek van zijn politieke collega’s, via een podcast, maar ook met een brief aan onder meer Petra Heyboer en Frans Poulain. Zij zijn respectievelijk beheerder van een bijzondere galerie en een uniek museum. Twee culturele parels die wat Straat betreft behouden moeten blijven omdat ze historische waarde hebben en kleur geven aan de samenleving. Het voedt de weemoed waarmee hij afscheid heeft genomen.

En wat wordt zijn volgende stap? “Ik heb nog niks”, meldt hij. “Ik heb uitgelogd en ga nu eerst met vakantie. Even bijkomen, want een burgemeester staat altijd ‘aan’. En daarna zie ik wel. Maar het burgemeesterschap is me uitstekend bevallen.”