‘Ik nodig de mensen van harte uit’

Nieuws
Léon de Lange, zojuist geïnstalleerd; als burgemeester en op zijn nieuwe werkplek.
Léon de Lange, zojuist geïnstalleerd; als burgemeester en op zijn nieuwe werkplek. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Léon de Lange (39) is afgelopen woensdagavond geïnstalleerd als de nieuwe burgemeester van Landsmeer. Het is zijn intentie om veel contact met de inwoners te hebben, zich toegankelijk en positief op te stellen. “Het is niet mijn bedoeling om alleen vanuit mijn kamer over het plein uit te kijken.”

Met een opa bij defensie en zijn vader bij de marine zitten openbare orde en veiligheid in het bloed van Léon de Lange. Vandaar zijn ambitie om burgemeester te worden, een ambitie waarmee hij pakweg anderhalf jaar heeft rondgelopen voordat zich een concrete kans aandiende. Hij was toen namens D66 wethouder van de gemeente Weesp, maar die gaat een fusie aan met Amsterdam en dat was voor hem de reden om verder te kijken.

De Lange heeft zich nadrukkelijk ingezet om die fusie tot stand te brengen, en dat zal hebben meegespeeld om juist hem als nieuwe burgervader van Landsmeer voor te dragen. Los daarvan spreken zijn bestuurlijke ervaring en communicatieve vaardigheden in zijn voordelen.

Bekend met Landsmeer was hij niet, behalve dan van een optreden, want hij is van nature beroepsmusicus. Maar het dorpse karakter is hem niet vreemd. Hij ziet raakvlakken met Wieringerwerf, waar hij is opgegroeid. Net als daar kent ook Landsmeer een rijk verenigingsleven en vrijwilligers die zich belangeloos inzetten.

Er wachten hem in Landsmeer diverse uitdagingen. Een, zoals hij dat zelf voorzichtig noemt, “redelijk problematische financiële situatie”, de bestuurlijke toekomst, met als gegeven dat vrijages met mogelijke partners tot nu toe zijn stukgelopen, maar ook kolossale windturbines die hun schaduw nadrukkelijk vooruitwerpen. Hij zal daar beslist zijn mening over hebben, maar wil naar dergelijke thema’s “eerst zakelijk kijken”.

Maar wat hij op de eerste plaats voor ogen heeft: een toegankelijke, verbindende burgemeester zijn, gemakkelijk benaderbaar. “Ik hoop dat de dorpelingen ook echt op me toestappen, al zou het ook kunnen zijn dat ze dichtklappen; mijn twee meter lengte werkt wat dat betreft niet mee. Maar ik nodig de mensen van harte uit, wil graag hun verhalen horen. Ik heb daarom het idee om een emailadres in te stellen, waarop ze me kunnen bereiken en een afspraak met me kunnen maken.”